Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да се боядиса в червено.
Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.
Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини. 5 хиляди яйца ще бъдат боядисани на Велики Четвъртък, в Бачковския манастир.
В помощ на и.д. игумена архим. Симмон, братята на манастира и служителите в боядисването ще се включат доброволци от района и всички желаещи да вземат участие в тази инициатива. Яйцата и вкусни великденски козунаци са дарение от местни производители. Те ще бъдат раздавани в обителта от манастирското братство на Възкресение Христово на поклонниците и богомолците за благословение. За празника на светлото Христово Възкресение братята на манастира ще зарадват с козунаци и великденски яйца обитателите на домовете за възрастни хора и деца в Асеновград.