Разделното хранене е метод, с помощта на който, се определя какви храни биха могли да се комбинират съвместно и какви трябва да се избягват.
Според специалистите разделното хранене не само подобрява храносмилането, но и по този начин се усвояват по-пълноценно хранителните вещества, отчитайки спецификата на храносмилането на всеки човек.
За първи път за разделното хранене говори д-р Уилям Хей (1866 – 1940) и до ден днешен в някои източници този начин на хранене е познат като “Диетата на д-р Хей”. Той има много последователи, които развиват идеята за здравословния режим на хранене и съставят система, по която човек може да се ориентира какви продукти може да смесва и какви не.
На таблицата по-долу може да видите най-точният метод за съчетаване на храните и веществата за правилно разделно хранене.
Специалистите са категорични, че човек трябва да бъде постоянен и да не очаква чудеса за седмица или месец.