Всяко зрънце сусам е ценно като злато поради изключителните си лечебни свойства. Ако във вашите ястия редовно добавяте сусам, тогава на организма си ще направите истинска услуга.
Черен сусам, бял сусам или червен / кафяв сусам са различни видове сусам, които се различават по цвета на семената, изобилства с масла и протеини. Витамините Б, А, Е, лецитин, ниацин, многобройните минерали като калций, калий и магнезий, фосфор, желязо, цинк и селен, сами по себе си говорят за ценностите на тази наистина малка според размерите си, но наистина изключително мощна билка.
Дентални нарушения
Сусамът укрепва нашите зъби и действа на устната кухина, зъбите и венците. С негова употреба намаляват възпаленията, инфекциите, укрепват зъбите и зъбния емайл, действа за предотвратяване на появата на зъбна плака, но и действа върху изхвърлянето на токсините от тялото. Той укрепва сърдечно- съдовата система.
Сусамът съдържа две уникални съединения от групата на диетични фибри, наречени лигнани - сезамин и сезамолин. Все повече изследвания показват значението на сусама в ролята на укрепване на нашия организъм и действие в борбата срещу свободните радикали. За тези, които се борят с рака на гърдата, рак на дебелото черво, рак на гърлото, сусамът е един от основните помощници в борбата за по-добро здраве.
Здравата кожа и красота
Маслото от сусам облекчава раздразненията, а с това, че съдържа витамин Е и цинк, действа върху здравето на кожата, нейната еластичност и забавя процеса на стареене, изсушаването на кожата, както и срещу преждевременно образуване на бръчки.
Маслото от сусам е чудесно за облекчаване на болките. Препоръчва се при слаби наранявания на тиквата, спазми или лоша циркулация.
С редовната консумация на сусам намалява импотентността и действа за укрепване и насърчаване на жизнените функции и укрепване на репродуктивното тъкан.
По тези причини се препоръчва като неразделна част от диетата точно в предменструалните период. Той намалява менструални болки и облекчава симптомите на ПМС.
Укрепва костите
Сусамът е богат на калций, а неговото дълбоко проникване в тъканите допълнително говори в полза на неговото значение за запазване на здравето и здравината на костите. Особено се препоръчва на лица, които са болни от остеопороза.
Сусамът е леко слабително и така регулира храносмилането, влияе на здравето и работата на червата, но и цялостната храносмилателната система.