Вероятно повечето от нас се радват, че са се родили в новото технологично време, в което всичко е по-лесно, в сравнение със Средновековието и древността. Обаче съвремието носи със себе си и заболявания, появили се заедно с него! Едно от тях е ракът.
Все по-увеличаващ мащабите си и поразяващ голям брой хора всяка година по целия свят, ракът е чумата на нашето време.
Много неща в нашето ежедневие се оказват канцерогенни. Храната е едно от тях. Кои са най-канцерогенните храни, които директно причиняват рак или увеличават риска от по-ранното му появяване.
10. Пържени храни
Пържените храни са едни от най-канцерогенните храни поради термичната обработка и най-много препържената коричка, която образуват вследствие на готвенето. Температурата на готвене става прекалено висока и по този метод в храната се образуват канцерогенни съединения.
Да не говорим за пържените картофки по заведенията! Там мазнината се използва многократно, което е напълно немислимо!
9. Консервирани храни
Ако искате да се предпазите от канцерогенното действие на консервираните храни, необходимо е да забравите за всички фабрично приготвени доматени пюрета, сосове за пица и спагети, купешки сладка, консервирано месо и риба.
8. Пуканки на микровълнова фурна
Полуготовите пуканки са поставени в чувал, който е облицован с химично вещество, което се явява канцерогенният агент. Съобразно с изследванията, пуканките за микровълнова фурна се свързват с рак на черния дроб, рак на тестисите и панкреаса.
7. Преработено месо
Преработените меса съдържат натриев нитрат, който е виновен за увеличаването на риска от размножаване на ракови клетки. Преработените храни съдържат консерванти, които са отговорни за други заболявания, обвързани с други състояния, причинени от лош начин на живот.
6. Червено месо
Червеното месо увеличава риска от рак на дебелото черво. Обаче ако бъде консумирано в внимателно контролирани дози, би могло да има обратното действие. Умереното количество червено месо има своите ползи за здравето, но е необходимо да се уверите, че е постно, че няма твърде много тлъстини. Излишното количество червено месо предизвиква рак на гърдата, на дебелото черво и на панкреаса.
5. Захар
Захарта и изкуствените подсладители по същия начин причиняват рак. Но основният причинител е високофруктозният царевичен сироп, който присъства в бисквитите, вафлите, соковете и сосовете. Вместо това заменете го с естествени подсладители и захари, като стафиди, ябълки, фурми и др.
4. Рафинирано брашно
Рафинираното брашно е проклятието на съвременното човечество! То причинява храносмилателни проблеми, затлъстяване и рак. Високият му гликемичен индекс го прави и главен виновник за диабета. Освен това ускорява растежа на вече наличните ракови клетки.
3. Култивирана риба
Риба, която е отглеждана в изкуствени условия в развъдници, няма онези витамини, които би трябвало да дава месото от риба на тялото. Това е точно тъй поради многобройните антибиотици и химикали за пречистване, с които се тъпчат изкуствените водоеми.
2. Чипс
Чипсовете са не само заредени до до краен предел с мазнини, трансмазнини, празни калории, но по същия начин така са и препълнени с консерванти, изкуствени овкусители и подобрители, натриев глутамат (вкусов активатор, получен от сол на натрия и глутаминовата киселина) и други химикали! Истинска канцерогенна бомба!
1. Газирани напитки
Това е истински склад за канцерогенни вещества! Химикали, захари, изкуствени ароматизатори и подобрители на вкуса, изкуствени оцветители – бихме могли да изброяваме цяла вечност, но фактите са неоспорими. Газираните напитки са един от водещите канцерогенни фактори в днешно време.