Тя се поставя в почти всички местни ястия, но знаете ли защо толкова често се използва и защо е най-здравословната билка в света? Първо да кажем, че става въпрос за магданоз. Това са неговите основни влияния върху здравето:
Противоракови свойства
Проучвания показват, че съставка в етеричното масло на магданоза, инхибира образуването на тумора (особено в белите дробове) и активира ензима, който помага молекулите на глутатион да се борят срещу оксидираните молекули. Тази съставка, може да неутрализира и канцерогенни вещества , като бензопирена, който е в дима. Магданозът е добър и за профилактика на рак на дебелото черво и простатата.
Антиоксидантите Магданозът е богат на антиоксиданти , сред които е и лутеолинот, флавоноиди, който унищожава свободните радикали, които създават оскидативен стрес в клетките. Лутеолинот също действа като противовъзпалително средство. Освен всичко това, трябва да знаете, че само две супени лъжици магданоз съдържат 16 процента от дневната доза витамин С и повече от 12 на сто от необходимата дневна доза витамин А, които всъщност представляват два силни антиоксиданта.
Противовъзпалително действие Ако го консумирате редовно, той се бори срещу различни възпаления като остеоартрит (дегенерация на хрущяла на ставите и костите, които се сливат с тях), както и ревматоиден артрит (заболяване, което причинява възпаление на ставите).
Здрава имунна система
Витамините С и А, които съдържа магданоз подсилват имунитета по различни начини. Витамин С е необходим за създаването на колаген, структурен протеин на съединителната тъкан. Тези важни витамини ускоряват зарастването на рани и подобряват здравето на костите и зъбите. От друга страна, от витамин А зависят и лимфоцитите, т.е. белите кръвни телца, които се борят с инфекциите.