Не се знае точният брой на хората, които са яли от заразеното с антракс месо от умрялата крава във Варненско. Това съобщили за БГНЕС от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
Мъжът заклал своята крава във варненското село Млада гвардия, която е била заразена с антракс.
Снощи пробата е изпратена в Центъра по заразни и паразитни болести в София. Центърът отново доказа положителната проба и днес. Двете проби доказват, че умрялата крава е източникът на заразата.
Взети са мерки така, че всички, които са яли от въпросното заразено месо, минават на профилактично лечение с антибиотици. Не се знае точният брой на хората.
Издирват се и други хора, които са яли от месото. Нямаме информация месото да е пуснато в търговската мрежа, БАБХ следи за това, казаха още от Министерство на здравеопазването.
По данни на РЗИ-Варна трима души от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от починалата от антракс крава . Наденици, приготвени от починалото животно, са яли 15 души от Девня, с. Страшимирово, община Белослав и Варна.
Близките на починалия мъж, собственик на починалата крава, в случая съпругата му и синът му, са участвали в отглеждането на стадата. Трима души, роднини на починалия, са осъществили последно контакт с него. Трима души отделно са имали контакт с месо и кожа от умрялата крава. Това показва проверката на РЗИ-Варна и ОДБХ – Варна във връзка с починалите мъж и крава от антракс във варненското село Млада Гвардия, Община Ветрино.
Кожата от одраната крава по данни на закупилия месото е продадена в гр. Карнобат на "Коста Каракачанина". Същия при разпит от полицейските власти в Карнобат отрича да е закупувал кожа. Съмнителната за антракс крава, след като дава симптоми за някакво заболяване на 07.07. 2015г. чрез изкарване на пяна и кръв от устата е заклана от пострадалия съвместно с още три лица, които участват и в разфасоването й. Починалият по време на клането си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ.
Закланата крава е одрана от починалия и е разфасована на 4 части. Около осми или девети юли 2015 г. трупното месо е продадено на лице от с. Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с личен транспорт – микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица, едното от които е от с.Бозвелийско, а другите две от гр. Девня. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище, находящо се около с. Бозвелийско.
Транжираното месо по данни на трима от участниците с личен транспорт е пренесено до гр. Варна, кв. "Аспарухово", транжорна "Дари". Същите съобщават, че месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско месо. Приготвените наденици са разпределени между участниците. Собственикът на транжорната в кв. "Аспарухово", категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.
Всички лица са установени със идентифициращите ги данни: имена, адреси, ОПЛ и др., като подробно е установено участието им в целия процес. Към 12.00 часа на 18.07.2015г. е сформиран екип от служители на РЗИ-Варна, който ще вземе материал на място за микробиологично изследване от всички изброени по-горе лица. В момента екип от ОДБХ – гр.Варна и Гражданска защита провеждат дезинфекционни мероприятия на нерегламентираните сметища около с.Млада Гвардия и с.Бозвелийско. Днес е взета от екипа на ОДБХ-Варна почва от обора, където се отглеждат животните и от околностите на с.Млада Гвардия за микробиологично изследване. Проверява се в момента от ОДБХ-Варна транжорната в кв. Аспарухово", гр.Варна.
Антраксът е остра инфекциозна болест , която се характеризира с тежка интоксикация и образуване на специфична пустула на кожата или лигавиците при кожната форма, с развитие на възпалително-хеморагични изменения в белите дробове при белодробната форма или червата при чревната форма. От антракс боледуват предимно тревопасните животни – диви и домашни, съобщиха от РЗИ-Варна.Причинителят на антракса е спорообразуващ бацил. Антраксният бацил не е издръжлив във външна среда, но след като образува спори преживява десетки години в почва и канални води. За унищожаване на антраксните спори са необходими дезинфектанти в по-високи концентрации – 10% разтвор на хлорна вар за 1 час и 10% разтвор на хлорамин за 10 часа.
Заболяването започва след инкубационен период от 2 до 8 дни. Различават се 3 форми. Кожната форма започва с поява на пустула – плътно червено петно, което в продължение на 1 – 2 дни се увеличава. На това място се оформя мехурче, като при разчесване се образува язвичка. Развива се и колатерален оток. Наред с локалните промени се появяват и признаци на интоксикация на организма – адинамия, загуба на апетит, главоболие, повишаване на температурата. Местните промени отзвучават за 4 –5 дни.
Случаите на кожна форма съставляват над 99% от заболяванията от антракс. Белодробната форма протича тежко, с повишена температура, разтрисане, бодежи в гърдите, кашлица с отделяне на кървави храчки. Развива се пневмония. Смъртността е висока. Чревната форма също протича тежко.
Започва остро с разтрисане, повишена температура, гадене, остри болки в корема, диария с течни кървави изпражнения. Често настъпва смърт вследствие на сърдечно-съдова слабост. Лечението на антракса се провежда с антибиотици по лекарско предписание. Източниците на зараза са много домашни и диви тревопасни животни – овце, крави, кози, коне, магарета, камили, елени, зайци, мечки, лисици, чакали, гризачи и други. Антраксният бацил се отделя с фекалиите, урината, кръвта, влагалищния секрет. Голяма роля за разсейването на антраксните спори играят труповете на умрелите от антракс животни, които могат да бъдат разкъсани от диви животни или птици и части от тях да бъдат пренесени на далечни разстояния, където се образуват вторични антраксни огнища.
Механизъм на външните покривки – при попадане на антраксния бацил в увредени участъци от кожата или лигавиците при директен контакт с болни животни – при обслужване, клане, одиране на кожата, обработка на месо и др. Алиментарен ( хранителен) механизъм – при консумация на недостатъчно термично обработени /при температура над 300°C/: месо, месни продукти и мляко, произхождащи от болни животни. Въздушно-прашинков механизъм – при вдишване на прах, съдържащ антраксни спори. Профилактиката на антракса включва редовно почистване и проветряване на помещенията, в които се отглеждат животни; измиване на ръцете с вода и сапун след обслужване на животните, което задължително се извършва с отделно работно облекло; своевременно уведомяване на ветеринарните специалисти при съмнение за заболели или умрели животни. Умрелите от антракс животни се обезвреждат в екарисаж, както и обилно измиване с течаща вода на плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид, добра термична обработка на месото и млякото, избягване на консумация на недостатъчно узряло сирене. Необходимо е да се знае, че при неразположение, висока температура и поява на някои от горепосочените симптоми трябва незабавно да се потърси лекарска помощ, като лекуващият лекар се уведоми за наличието на рискови за болестта фактори – контакт с болно животно, консумация на недостатъчно термично обработени месо и мляко и други, недобре измити плодове или зеленчуци. Заболелите от антракс лица се хоспитализират в инфекциозно отделение. Контактните лица се подлагат на 8-дневно медицинско наблюдение в дома с измерване на температурата и профилактика с антибиотик предписан от личния лекар. В епидемичното огнище се провежда заключителна дезинфекция с по-висок процент на препарати на хлорна основа – перхидрол, белина, хлорна вар, хлорамин и др.