Млад и самоуверен, с коса до раменете и завидно балканско самочувствие и без да знае и дума на немски - ето така пристига във Франкфурт преди 19 г. един българин, за да започне работа там.
Няколко месеца след това същият господин Ангелов ще проговори перфектно езика, ще стане старши готвач на млади немски колеги и ще вземе категоричното решение готвенето да стане неговата професия. А години по-късно ще отвори собствен ресторант, в който много хора днес искат да говорят или да се снимат с него. И да го разпитват за кулинарното предаване на Би Ти Ви “Мастър шеф”, в което е част от професионалното жури.
Всъщност Виктор Ангелов първоначално отказва да участва във форма̀та, макар да е одобрен на кастинга, на който се явява с над 30 свои колеги. Има много ангажименти покрай собствения ресторант, така че не е сигурен дали ще се справи с времето. “Но след едномесечно премисляне реших, че ако искам да популяризирам готварството и да променя погледа на българина към нашия занаят, ще трябва да дам и аз своя принос”, казва той. След бърза организация и наемането на още персонал подрежда графика си така, че хем да е на 14-часовите снимачни дни, хем да не изпуска контрола на заведението си. Защото, както сам той казва, не е романтик в кухнята, а държи на немската прецизност. И кариерата му сега в никакъв случай не е сбъдване на детска мечта.
Като малък Ангелов се увлича не по приготвянето на ястия, а по колите. Затова и много иска да се занимава с тях. “Не ме приеха там, където можеше да уча за автомобили и двигатели. Баща ми ме насочи към готварството и аз възприех идеята бързо”, обяснява той. Виктор завършва Техникума за обществено хранене в Банкя, а след това влиза в казармата и първите 3 месеца отбива военната си служба като готвач. Изкарва само толкова в кухнята, защото го хващат, че краде.
Не че взема продуктите за себе си - дава ги на своите съквартиранти, за да не ги тормозят старите войници. След това влиза в системата на Министерския съвет, която има почивни станции в цялата страна. В началото Виктор готви в базата в Слънчев бряг, после го местят в София, а през зимата - в Банско. “Където имаше най-голям наплив, там бях и аз”, спомня си той.
Най-важното за него, разбира се, не е кариерата, а най-близките му хора - съпругата Наталия и трите им деца. Най-големите са студенти в чужбина. Синът им Март е на 21 г. и учи мениджмънт по сигурността в Германия. По-голямата им дъщеря - 19-годишната Ива, следва хотелиерство и ресторантьорство в Холандия. И двамата се забавляват с изявите на баща им на малкия екран. Но най-малката - 6-годишната Натали, ги взема присърце. Не един път се сърди или плаче, когато Виктор се скара на някои от участниците в “Мастър шеф” или се държи по-строго с тях.
Вкъщи по-често готви съпругата му Наталия. Тя самата работи в съвсем различен сектор - в телекомуникационна компания. “Съпругата ми готви прекрасно. Тя рядко залита в друга посока от традиционната българска кухня. Прави страхотна спаначена супа и прекрасни мекици. Аз готвя, когато идват гости и очакват нещо по-различно”, обяснява Виктор Ангелов.