Медът може да унищожи бактериите , предизвикващи хронична хрема , съобщават канадски учени в доклада си, изнесен пред американските отоларинголози по време на тяхна конференция.
Специалистите от университета на Отава са изследвали действието на меда върху 11 щама микроорганизми (в това число и на такива опасни възбудители какъвто е златистият стафилокок), които често са устойчиви към антибиотиците и не са поддават на тяхното въздействие.
Оказва се, че медът унищожава бактериите, както в дълбочината на течностите, така и по тяхната повърхност. Ефективността на неговото действие е сравнима с ефективността на антибиотиците, при това устойчивите към антибиотици бактерии също загиват при контакта си с меда, обобщава Ройтерс.
Известно е, че хремата се предизвиква както от вируси, така и от бактерии.
Медът е преработен цветен нектар. Той съдържа 13-20% вода, 75-80% въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза), витамини, а също така антисептични вещества, заради които той се използва широко като лечебно средство в народната медицина.