За Великден традиционно се приготвя сладък хляб, сплетен като плитка, като в различните региони се нарича по различен начин: козиняк, цуреки, милиброд или по нашему - козунак .
Домакините влагат много усилия в направата на тестото, което при изпичане трябва да е меко и да бухне поне двойно. Тази година ще приготвим вкусен великденски козунак по рецепта на нашата читателка Диана Талевска, която откроихме като една от най-добрите досега. Ето какво ви трябва:
Рецепта и снимки: Диана Талевска
Великденски козунак на огромни конци
Продукти:
(за измерване се използва чаша от 250 мл, млякото и захарта се пълнят догоре, а олиото - малко по-малко):
2 кубчета прясна мая (80 гр.)
за нейното активиране:
1 чаша прясно мляко
3 супени лъжици захар
малко брашно, за да направите каша
ЗА ТЕСТОТО:
2 кг брашно
2 чаши прясно мляко
2 чаши захар
1 пакетче ванилова захар (10 г)
1 чаша олио
1 щипка сол
1 пакетче бакпулвер (10 гр)
4 яйца
100-200 гр. светли стафиди
настъргана кора от 1 лимон
по желание малко махлеб
* Може да се добавят още нарязан локум, орехи, мак или мармалад
За мазане преди печене:
1 жълтък и 2 с.
За намазване преди самия край на печенето:
няколко супени лъжици захар
малко вода за разтваряне на захарта
1 пакетче ванилова захар (10 гр.)
За намазване след печене:
малко маргарин или масло
Приготвяне:
Двете чаши мляко заедно с двете чаши захар и ваниловата захар се слагат в тенджера на огъня да се загреят (до разтопяване на захарта). След това отстранете съда и оставете сместа да изстине, да стане топла или хладка.
Това се прави най-напред, преди да се активира маята, за да има време за охлаждане. Може да активирате маята директно в брашното (направете вдлъбнатина в средата) или в отделен съд.
В отделна купа: натрошете две кубчета прясна мая, добавете една чаша топло/хладко мляко, 3 супени лъжици захар и няколко супени лъжици брашно, след което разбъркайте, за да няма бучки и да получите нещо като палачинкова смес. Покрийте купата и я оставете на топло място за около 10 минути или докато маята се активира и шупне.
Пресейте брашното в по-голяма и дълбока купа и в средата направете дупка като кладенче, добавете активираната мая, олиото, яйцата (предварително престояли на стайна температура и разбити с вилица), бакпулвера, щипка сол и подправка махлеб (по желание).
Замесете меко тесто с топлото мляко, в което предварително сте разтворили захарта. Млякото не трябва да е много горещо, защото козунакът ще придобие тъмен цвят (олиото при по-висока температура дава тъмен нюанс на тестото).
Меси се дълго, за да може тестото хубаво да се изравни - да "лъщи" и да се отделя от ръцете и стените на купата. Извадете го върху работна повърхност и го доомесете добре тук, за да добие еластичност.
Покрива се с намазнена найлонова торба или прозрачно стреч фолио (отгоре с кухненска кърпа), след което се оставя да втасва на топло, докато удвои обема си. Сладко-киселите теста винаги се нуждаят от повече време за ферментация, тоест втасването е по-бавно от обикновено.
Втасалото тесто не е нужно да се меси много за оформянето на плитките, а просто се сплесква с намазнени длани върху намазнена повърхност и се оформя като кора. Отгоре поръсете ситно настъргана лимонова кора и стафиди (предварително задушени да омекнат и отцедени, след което подсушени с кърпа), след което го разделете на 4 части.
От всяка част оформете по три топки, направете рула и оплетете по обичайния начин. Не "месете" тестото, а леко го разтегнете и оформете с ръце.
По желание може да се добави плънка: нарязан локум, мармалад, плънка от смлени орехи или плънка от маково семе. Така оформените плитки се нареждат в намазнена тавичка (или застлана с хартия за печене) и се покриват отново отгоре и се оставят да втасат 30-60 минути според температурата на помещението, тоест докато увеличат хубаво обема си.
Включете фурната да загрява на 200 градуса и преди печене намажете плитките с разбит жълтък, към който сте добавили малко мляко. Печете ги за 10 минути на 200 градуса, докато покафенеят (за да добие хубав цвят козунакът), след което ги покрийте с алуминиево фолио и намалете температурата на 160 градуса.
Общото време за печене зависи от вашата фурна, приблизително 1 час и 10-15 минути. 7-10 минути преди края на печенето махнете фолиото и намажете козуначетата със сиропа (сварен захарен сироп от захар и вода, колкото да покрие захарта и ванилията), след което ги върнете да се допекат. От сиропа ще добият хубав блясък.
Когато плитките са изпечени и ги извадите от фурната, веднага докато са още горещи се намазват с масло или маргарин и се покриват с памучна кърпа, а отгоре с найлонов плик.
Оставете ги така за 10-15 минути в тавата, а след това ги извадете така завити до пълното им изстиване.
Да ви е сладко!