Вижте тези ОГРОМНИ конци! Изпитана рецепта за сладък и пухкав великденски козунак от Диана:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вижте тези ОГРОМНИ конци! Изпитана рецепта за сладък и пухкав великденски козунак от Диана:
Вижте тези ОГРОМНИ конци! Изпитана рецепта за сладък и пухкав великденски козунак от Диана:
23922
Вижте тези ОГРОМНИ конци! Изпитана рецепта за сладък и пухкав великденски козунак от Диана:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За Великден традиционно се приготвя сладък хляб, сплетен като плитка, като в различните региони се нарича по различен начин: козиняк, цуреки, милиброд или по нашему - козунак .

Домакините влагат много усилия в направата на тестото, което при изпичане трябва да е меко и да бухне поне двойно. Тази година ще приготвим вкусен великденски козунак  по рецепта на нашата читателка Диана Талевска, която откроихме като една от най-добрите досега. Ето какво ви трябва:

Рецепта и снимки: Диана Талевска

Великденски козунак на огромни конци

Продукти:

(за измерване се използва чаша от 250 мл, млякото и захарта се пълнят догоре, а олиото - малко по-малко):

2 кубчета прясна мая (80 гр.)

за нейното активиране:

1 чаша прясно мляко

3 супени лъжици захар

малко брашно, за да направите каша

ЗА ТЕСТОТО: 

2 кг брашно

2 чаши прясно мляко

2 чаши захар

1 пакетче ванилова захар (10 г)

1 чаша олио

1 щипка сол

1 пакетче бакпулвер (10 гр)

4 яйца

100-200 гр. светли стафиди

настъргана кора от 1 лимон

по желание малко махлеб

* Може да се добавят още нарязан локум, орехи, мак или мармалад

За мазане преди печене:

1 жълтък и 2 с.

л. мляко

За намазване преди самия край на печенето:

няколко супени лъжици захар

малко вода за разтваряне на захарта

1 пакетче ванилова захар (10 гр.)

За намазване след печене:

малко маргарин или масло

плетен козунак

Приготвяне: 

Двете чаши мляко заедно с двете чаши захар и ваниловата захар се слагат в тенджера на огъня да се загреят (до разтопяване на захарта). След това отстранете съда и оставете сместа да изстине, да стане топла или хладка.

Това се прави най-напред, преди да се активира маята, за да има време за охлаждане. Може да активирате маята директно в брашното (направете вдлъбнатина в средата) или в отделен съд.

продукти за козунак

В отделна купа: натрошете две кубчета прясна мая, добавете една чаша топло/хладко мляко, 3 супени лъжици захар и няколко супени лъжици брашно, след което разбъркайте, за да няма бучки и да получите нещо като палачинкова смес. Покрийте купата и я оставете на топло място за около 10 минути или докато маята се активира и шупне.

Пресейте брашното в по-голяма и дълбока купа и в средата направете дупка като кладенче, добавете активираната мая, олиото, яйцата (предварително престояли на стайна температура и разбити с вилица), бакпулвера, щипка сол и подправка махлеб (по желание).

козунак на конци

Замесете меко тесто с топлото мляко, в което предварително сте разтворили захарта. Млякото не трябва да е много горещо, защото козунакът ще придобие тъмен цвят (олиото при по-висока температура дава тъмен нюанс на тестото).

Меси се дълго, за да може тестото хубаво да се изравни - да "лъщи" и да се отделя от ръцете и стените на купата. Извадете го върху работна повърхност и го доомесете добре тук, за да добие еластичност.

Покрива се с намазнена найлонова торба или прозрачно стреч фолио (отгоре с кухненска кърпа), след което се оставя да втасва на топло, докато удвои обема си. Сладко-киселите теста винаги се нуждаят от повече време за ферментация, тоест втасването е по-бавно от обикновено.

козуначено тесто

Втасалото тесто не е нужно да се меси много за оформянето на плитките, а просто се сплесква с намазнени длани върху намазнена повърхност и се оформя като кора. Отгоре поръсете ситно настъргана лимонова кора и стафиди (предварително задушени да омекнат и отцедени, след което подсушени с кърпа), след което го разделете на 4 части.

От всяка част оформете по три топки, направете рула и оплетете по обичайния начин. Не "месете" тестото, а леко го разтегнете и оформете с ръце.

локумени рула

По желание може да се добави плънка: нарязан локум, мармалад, плънка от смлени орехи или плънка от маково семе. Така оформените плитки се нареждат в намазнена тавичка (или застлана с хартия за печене) и се покриват отново отгоре и се оставят да втасат 30-60 минути според температурата на помещението, тоест докато увеличат хубаво обема си.

козуначени плитки

втасали козунаци

Включете фурната да загрява на 200 градуса и преди печене намажете плитките с разбит жълтък, към който сте добавили малко мляко. Печете ги за 10 минути на 200 градуса, докато покафенеят (за да добие хубав цвят козунакът), след което ги покрийте с алуминиево фолио и намалете температурата на 160 градуса.

изпечени козунаци

Общото време за печене зависи от вашата фурна, приблизително 1 час и 10-15 минути. 7-10 минути преди края на печенето махнете фолиото и намажете козуначетата със сиропа (сварен захарен сироп от захар и вода, колкото да покрие захарта и ванилията), след което ги върнете да се допекат. От сиропа ще добият хубав блясък.

готови козунаци

Когато плитките са изпечени и ги извадите от фурната, веднага докато са още горещи се намазват с масло или маргарин и се покриват с памучна кърпа, а отгоре с найлонов плик. 

нарязан козунак

козуначени конци

Оставете ги така за 10-15 минути в тавата, а след това ги извадете така завити до пълното им изстиване. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft