Вижте топ 5 на зеленчуците с нитрати

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Вижте топ 5 на зеленчуците с нитрати
4861
Снимков материал: pixabay.com
Вижте топ 5 на зеленчуците с нитрати

Най-високо съдържание на нитрати има в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън и репичките, предупреждава Донка Байкова от Българско дружество по хранене и диететика във връзка с настъпилия "сезон на салатите". 

Зелето, тиквичките и краставиците също съдържат такива вещества и трябва да ги белим преди консумация, посъветва тя в студиото на "Здравей, България" по Нова ТВ.

По думите й нитратите могат да бъдат дори и полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до отравяне. Симптомите са гадене, повръщане и отражения върху централната нервна система. За да се защитим от вредните действия, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода преди консумация съветва специалистът.

По думите й не трябва да консумираме увехнали марули.

За да се предпазим от гастритогенния ефект, е добре и да бланшираме зеленчуците - нищо, че ще се загубят част от витамините, а после да изхвърлим водата, съветва още проф. Байкова.

"ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанака, марулите, салатите тип "айсберг" и детските храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание там.

За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство", поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на телефонна връзка със студиото.
"Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство, и в него за последните години няма нито един несъответстващ резултат. Българските производители спазват правилата", увери тя.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft