Не че ни липсва воля да свалим малко излишни кила, но диетите се оказват непреодолимо досадни. На закуска яж точно това, на обяд - само онова, купи си аптекарска везна, за да мериш по 125 г варена риба за вечеря...
Какво ще кажете обаче, ако ви предложат много простична диета, в която вие сами си съставяте хранителния режим и се ориентирате единствено по... светофара! Тази диета е разработена още през 1972 г. за лечение на затлъстяване при деца , а през 2006 г. се доказва като добър начин да се регулира хранителния режим и на възрастните.
Мегазвездата Джулия Робъртс /47/ изготвя дневното си меню тъкмо по законите на диета „Светофар” .
В основата на менюто на Джулия Робъртс е сьомгата - варена, печена или задушена, а може дори от консерва. Мастните киселини, съдържащи се в тази риба са полезни за кожата, ноктите и косата. Освен това тя хапва ядки, семена, растителни мазнини. Плодовете и зеленчуците, които яде, са оцветени основно в жълто и зелено, защото са с най-нисък гликемичен индекс и така помагат за регулиране на теглото.
Трицветното хранене разделя продуктите на три групи.
В тази категория попадат всички висококалорични и относително бедни на хранителни вещества продукти. Към тях трябва да посягаме рядко и да приемаме относително ограничени количества. Оптимално - веднъж седмично. Тук влизат сладки напитки, тестени сладкиши, млечен шоколад, месни полуфабрикати и колбаси, захар, сладка и конфитюри, сметана.
Тук се нареждат висококалорични, но богати на полезни вещества продукти. Можем да ядем от тях всеки ден, но по един продукт от категория и в ограничени количества. В тази група са червеното месо, пиле, риба, морски дарове; яйца, сирене, мляко, кисело мляко; варива, ядки; сушени плодове, мед, пълнозърнест хляб, мюсли, картофи, ориз, паста.
Огромен запас от полезни вещества при минимум калорийна стойност - като цяло това са продукти с растителен произход. Можете да ядете колкото искате, 5 до 7 порции плодове и зеленчуци са в основата на дневното меню. Избирайте: ябълки, круши, пъпеши, праскови, диня, ягоди, малини и др. подобни; консервирани плодове без захар; неподсладени плодови сокове (не повече от 250 мл на ден); зеле, карфиол, броколи, моркови, марули, краставици, домати, тиквички, цвекло, гъби, чушки, сладка царевица.
1. Когато избирате, винаги предпочитайте продуктите от “зелената” група. Например, вместо сладко от ябълки (червено), вземете ябълково пюре (жълто) или салата от ябълки с кисело мляко и капка мед (зелено).
2. Ако ви е трудно да се лишите от “червените храни”, компенсирайте с няколко нюанса “зелено”. Към порцията кренвирши например, сложете голяма зелена салата, вместо картофено пюре или пък си направете спагети не със сметанов сос, а със зелен грах.
3. Контролирайте обема на порциите, когато посягате към продукти от зелената и червената група. И не забравяйте, че колкото повече е преработен даден продукт, толкова по-голяма е вероятността да влиза в опасната за фигурата и здравето червена категория.