Не мога да се нарека фен на чушките, но от година на година купувам няколко килограма и издухвам праха от 1-литровите буркани. Първото десетдневие на есента е време за прибиране на чушките по бурканите за зимата! В кисела форма те напълно променят вкуса си и просто не мога да се откъсна от тях.
В тази форма зеленчукът изглежда страхотно в топли зимни салати , домашна пица и просто като гарнитура към месни ястия. Оказва се много ярък и ароматен.
Съставки
чушка 1,7 кг
Копър 20 g
Магданоз 20 g
червен пипер 0,5 бр.
Чесън 5 скилидки
Сол 2 супени лъжици
Захар 4 супени лъжици
Оцет 100 мл
Слънчогледово олио 100 мл
Черен пипер (смлян) 1 ч.ч
Подготовка
Пригответе храна: сладките чушки се нарязват на ивици, а лютите чушки на кръгчета. Нарежете подправките на ситно
Комбинирайте чушките с билки, счукан чесън, сол и черен пипер, захар, оцет и олио. Разбъркайте и оставете да престои три часа, за да се разпредели равномерно маринатата.
Разбърквайте предястието на всеки половин час или час. Не се страхувайте да го смачкате с ръце!
След това разпределете чушките с подправки в бурканите, залейте с марината.
Стерилизирайте бурканите, покривайки ги с капаци, във вряла вода за 15 минути. След това ги завийте и готово имате зарзават за зимата
Добавете люти чушки на вкус. Харесва ми леката хапка, която придава топлина на предястието. През зимата това винаги е подходящо. В някои други подправки не виждам смисъл: ароматните подправки ще свършат цялата работа вместо вас.
Невъзможно е да се откъснете от тези пикантни чушки - препоръчвам да приготвите повече. Добър апетит!