Много хора мислят, че ябълковият пай е много сложен десерт и затова не пробват дори да си го приготвят, но днес ще ви разкрием една рецепта за ябълково изкушение, в което ще се влюбите
Ябълков пай
СЪСТАВКИ
650 г ябълки
3 яйца
230 г масло
125 мл заквасена сметана 25% мазнина
1.5кг. брашно
1 ч.л.сода
2/3 чаша. захар
15 г ванилия
сол на вкус
пудра захар (по избор)
ПОДГОТОВКА
Разделете белтъците от жълтъците. Поставете белтъците в хладилника, за да се охладят. Разтопете маслото на водна баня, разбъркайте със захар и ванилия
Изсипете в жълтъците маслото и заквасена сметана, разбъркайте.
Поръсете с леко охладените белтъци и разбийте добре
На дъното на тавичка с диаметър 24 см покрийте с пергаментна хартия, краищата намажете с масло.
Изсипете тестото в тавичка.
Обелете ябълките. Нарежете ги на тънки филийки. Поставете ги върху цялата повърхност на тестото, изпъкнали нагоре.
Печете сладкишът за 45-50 минути на 180 градуса. Проверете готовността с клечка за зъби.
Най-горният слой може да бъде поръсен с пудра захар.
Ябълков пай е готов. Бон апетит!
Сезонът на ябълките бързо свършва, но те могат да бъдат съхранявани пресни дълго време. Така че винаги може да си направите този вкусен сладкиш