Тази рецепта никога не остарява, колкото и време да минава. Стават много меки, ефирни и пухкави.
Съставки:
Една чаша прясно мляко;
2 яйца;
Захар – половин чаша;
100 грама краве масло;
2 супени лъжици растителна мазнина;
Брашно – от 2,5 до 3,5 чаши;
Мая (жива закваска) – 30 грама.
За плънката:
Мак – 1,5 чаши;
Прясно мляко – 1 чаша;
12 супени лъжици захар;
Краве масло – 40 грама.
Едно яйце за намазване.
Начин на приготвяне:
Стоплете млякото, към него добавете една супена лъжица захар и мая (натрошена). Разбъркайте до получаването на гладка смес, а след това добавете чаша пресято брашно. Трябва да се получи нещо като гъста сметана. Сместа трябва оставете на топло място.
Разбийте яйцата със захарта и солта с помощта на миксер или бъркалка. Добавете разтопеното масло и разбийте отново.
Маята добавете към яйчената смес. Разбъркайте, добавете растителната мазнина и разбъркайте отново. Постепенно добавете останалото брашно и замесете меко и еластично тесто, което не трябва да се лепи по ръцете. Поръсете тестото с брашно и го оставете на топло място, за да бухне.
Междувременно пригответе плънката: В касерола поставете мака и излейте млякото. Добавете захарта и всичко това варете на слаб огън, като разбърквате, докато се получи желаната полутвърда консистенция.
Омесете тестото още веднъж и разточете на тънък слой.
Към мака добавете парче краве масло и разбъркайте.
Пълнежът с мак сложете върху тестото и разстелете равномерно върху цялата повърхност. Навийте на руло. Нарежете рулото в желания размер рула.
Покрийте тавата за печене с хартия и поставете получените кифлички. Намажете ги с разбитото яйце. Печете във фурна на 200 градуса до покафеняване.