Научете прости, но важни нюанси как правилно да загрявате храната в микровълновата фурна. Това ще помогне за бързо и равномерно загряване на храната и ще остави микровълновата чиста, а не оплискана с мазнина и пръски храна!
Храната трябва да се поставя на пласт не по-висок от 2-3 см върху чинията. Най-добре е храната да се разпределя равномерно върху чиния на тънък слой, а не на "купчина" в центъра. Също така е желателно да се направи вдлъбнатина в центъра ѝ - тогава храната ще се нагрява по-равномерно.
Ако претопляте ориз или други сухи зърнени храни, поставете кубче лед в центъра на вдлъбнатината и парченца масло върху самия ориз. Тогава оризът ще бъде ронлив, апетитен, вкусен и никак не сух.
Поставете чинията в микровълновата по-близо до излъчвателя - храната ще се загрее много по-бързо.
Не забравяйте да покриете чинията със специален капак. Това е необходимо не само за поддържане на микровълновата фурна чиста, но и за по-бързо и равномерно загряване на храната. Под капака се създава пара, която се задържа по време на цялата работа на микровълновата печка.
Ако претопляте месо (пържоли, наденички и т.н.) + гарнитура, тогава сложете месото отдолу и сложете гарнитурата върху него (а не до него). Тогава и месото, и гарнитурата ще се загреят равномерно - ще са с еднаква температура.
Ако претопляте супа, изсипете я в плитка, но широка чиния - тогава супата също ще се затопли по-бързо и по-добре.