Тази голяма и вкусна торта може да се приготви много лесно и без фурна . Страхотен вариант за тези, които нямат фурна или просто нямат желание да я използват (например в жегите).
Блатовете за торта се пекат в тиган на котлона, лесно и бързо.
Можете да я намажете с всеки крем, но ние ви предлагаме яйчен крем на базата на заквасена сметана.
Този крем е много нежен, с невероятен вкус.
Висока торта на котлон
Продукти:
За тестото:
Пшенично брашно - 200 гр.
Какао на прах - 1 супена лъжица
Кисело мляко - 200 мл
ванилова захар - 1 пакетче
Захар - 150 гр.
Яйца - 2 бр.
Сода - 1 чаена лъжичка
Оцет 9% - 2 супени лъжици
За крема:
Захар - 200 гр.
Пшенично брашно - 50 гр.
Яйца - 3 бр.
Заквасена сметана 20% - 450 гр.
Масло - 300 гр.
ванилова захар - 1 пакетче
За глазурата:
Черен шоколад - 50 гр.
Масло - 25 гр.
Мляко - 25 мл
За поръсване:
нарязани орехи
За напояване на блатовете:
Силно и сладко сварено кафе
Приготвяне:
Първо пригответе основата за крема.
В тенджера с дебело дъно разбийте яйцата и добавете захарта.
Добавете брашното, ваниловата захар и разбъркайте всичко интензивно с бъркалка до гладкост.
След това добавете заквасена сметана с 20% масленост и разбъркайте всичко.
Сложете тенджерата на котлона.
На слаб огън, като бъркате енергично, оставете сместа да заври.
Покрийте крема със стреч фолио "в контакт" и оставете да изстине.
Сега изпечете блатовете за торта.
Разбийте яйцата в дълбока купа и разбийте с миксер до пяна.
В процеса на разбиване добавете ваниловата захар и захарта, на малки части.
Разбийте всичко до гъста пяна, изсипете киселото мляко и какаото на прах.
Продължавайки да разбивате, добавете на порции пресятото брашно, докато се получи тесто.
Угасете содата с трапезен 9% оцет и я добавете към тестото.
С миксер разбъркайте всичко на хомогенна маса.
Тестото за блатовете трябва да прилича на гъста заквасена сметана.
Готовото тесто разделете на три равни части (в три различни съда).
Загрейте тиган (диаметър 24 см) с дебело дъно на слаб огън.
Намажете дъното и страните с растително масло и изсипете една част от тестото в тигана.
Наклонете тигана в различни посоки, разпределете тестото равномерно по цялото дъно (също както когато правите палачинки).
Покрийте тигана с капак и на слаб огън печете блата от едната страна, около 8-10 минути.
Когато под капака започне да се натрупва конденз, трябва постоянно да го почиствате с кърпа.
Обърнете блата от другата страна и по същия начин, като отстранявате конденза, печете още 4-5 минути.
След пълно охлаждане разрежете блатовете на равни половини. Получават се 6 тънки блата.
Сега пригответе крема за тортата.
Сложете маслото на стайна температура в съд и разбийте с миксер до светло (3-4 минути).
Постепенно добавете приготвената предварително основа към маслото, като продължете да разбивате до гладкост.
Кремът е много пухкав и ефирен.
Започнете да събирате тортата.
Сложете малко количество крем върху тортена чиния и го заравнете по дъното, приблизително с размерите на блата.
Сложете първия блат с твърдата страна надолу и леко притиснете към крема.
Напоете блата със силно, сладко сварено кафе (за един блат ще са необходими 3 супени лъжици кафе).
След това сложете част от крема върху блата и го заравнете.
Поръсете крема по желание със смлени орехи.
След това покрийте със следващия блат и по този начин съберете цялата торта.
Последния блат поставете с гладката страна нагоре и напоете със сварено кафе.
Намажете горната част на тортата и страните с крем, украсете страните на тортата със смлени орехи.
Приберете в хладилник и пригответе шоколадовата глазура.
В тенджера кипнете млякото и маслото.
След това изключете котлона, добавете парченца черен шоколад и разбъркайте, докато шоколадът се разтвори напълно.
Охладете глазурата до стайна температура и с нея нанесете шарка (според фантазията) върху тортата.
Сложете тортата отново в хладилника, за през нощта. Тортата трябва да е добре напоена.
Добър апетит!