Това е стар начин за мариноване на зелето , което може да се яде след десет дни зреене. В него се запазват всички витамини и минерали, укрепва имунитета и съпротивителните сили на организма, когато това е най-необходимо.
А именно в студените периоди, когато времето е променливо и настинките властват най-много, тази витаминозна салата , освен че предпазва организма, ще ви позволи да живеете пълноценно, защото е много вкусна.
Това, което е много интересно и трябва да се спомене е, че след ферментация или "узряване" от десет дни, чесънът изобщо не се усеща нито преди, нито след хранене. Тези, които по някаква причина не могат да ядат чесън, могат да го пропуснат от рецептата.
Също така е важно да се придържате към съотношението на съставките за саламурата, защото е перфектно и не трябва да се променя. В тази рецепта освен сол се слагат олио и оцет, но има рецепти, в които и те са пропуснати, тъй като самото зеле пуска достатъчно сок. Тези, които обичат салатата да е по-люта, могат да добавят люти чушки в количество 250-400 грама. Ето основната рецепта:
Кисело зеле с чесън и моркови
Продукти:
10 кг бяло зеле
500 г чесън
500 г моркови
250 г сол
1 л олио
1 л бял оцет 9%
По желание може да се добавят люти чушки в количество от 250 гр. до 400 гр.
Приготвяне:
Почистете зелето както обикновено от външните листа и всички тъмни петна, след което го нарежете на филийки с дебелина около 1 см. След това всяка филийка се намазва с приблизително две супени лъжици от готовата зеленчукова смес.
"Филиите" зеле се мажат само от едната страна, след което се подреждат плътно в бидонче или подходящ съд с намазаната страна нагоре.
Ето как се приготвя зеленчуковата смес: Почистете чесъна и морковите, след което ги настържете или смелете в блендер или чопър.
Към нарязаните зеленчуци се добавят 250 г сол и по 1 литър олио и бял оцет 9%. Разбъркайте добре и с тази смес намажете зелевите филии.
Бидонът или съдът не трябва да се затваря херметически, но трябва да се притисне и покрие с нещо отгоре и да се съхранява в мазе или хладилна стая с постоянна температура.
След 10-тина дни зелето е готово за консумация!