Най-красивата пикантна заготовка за зимата , която съм правила. Някои го смятат за салата, а други за дип, което може да се добави към почти всяко ястие. Необходими са ви няколко различни зеленчуци, които трябва да смелите или нарежете на много ситно.
Витаминен микс в буркан
Продукти:
300 г моркови
300 г чушки
300 г лук
300 г пащърнак
300 г целина
200 г сол (хималайска или йодирана)
листа магданоз
няколко скилидки чесън или 1 глава
Можете да увеличите или намалите количеството на съставките по ваше желание. Ще ви трябват и стъклени и стерилизирани буркани.
Приготвяне:
Лукът се обелва и нарязва на ситно или се пасира на най-фино, след което се прехвърля в по-дълбока купа. Повторете същото и с чушките, които трябва да бъдат нарязани на ситно, като се почистят от семките.
Блендирайте морковите заедно с чушките, след което ги добавете към лука. Повторете същото с целината и пащърнака, които трябва да бъдат обелени предварително. Накрая направете смес в блендер от връзка магданоз и няколко скилидки чесън (добавете по желание).
Цялата смес хубаво се разбърква до еднородна маса, докато започне да се оформя като дип.
Към сместа добавете 200 г сол и разбъркайте добре, за да се разпредели навсякъде. Ако използвате хималайска сол, гледайте да е по-ситна.
Сместа се насипва в чисти и стерилизирани буркани и се съхранява като зимнина.
Може да се яде веднага, но е чудесна зеленчукова добавка към всяко ястие!