Витамин С
Със сигурност не вреди да ядем много храни, богати на витамин С (като например червени чушки и цитрусови плодове). Но, ако разчитате само на този витамин да ви предпази от вирусна инфекция, това няма да помогне. Обобщените резултати от редицата провеждани изследвания не дават ясно доказателство, аскорбиновата киселина предотвратява заболяването от настинка или грип. Тя обаче има отношение към доброто функциониране на имунната система (особено в комбинация с други витамини и елементи – например цинк, селен, ехинацея).
Въпреки че предозиране на витамин С в тялото се получава доста трудно (излишното количество обикновено се изхвърля), изследвания показват, че прием на свръхколичества (над 2-3 грама дневно) може да предизвика камъни в бъбреците, стомашно разстройство и дори вътрешно кървене (най-вече при децата).