Сигурно няма човек, кото да не обича сладолед! А сред най-любимите ни е класиката - Ескимо. Сметанова сърцевина и обвивка от хрупкав шоколад - само като си го представиш и вече копнееш за първата хапка! А представете си сега целия този разкош под формата на сладоледена торта , при това не каква, а с палачинки!
Точно това имаме за вас днес - сладоледена палачинкова торта с шоколад - малка фантазия с вкус на Ескимо.
Сладоледена палачинкова торта Ескимо
Продукти:
250 мл прясно мляко
3 яйца
2 с.л. захар
120 гр. брашно
1 с.л. какао
1 с.л. растително масло
За сладоледения пълнеж:
300 мл течна сметана (33% масленост)
500 гр. фина извара (9%)
50 гр. стафиди (може и без тях)
15 гр. желатин
5-7 с.л. пудра захар
Приготвяне:
Първо пригответе шоколадовите палачинки.
Смесете брашното с какаото (вземете хубаво какао, тогава цветът на палачинките ще бъде наситен).
Разбийте яйцата със захарта, добавете 1/3 мляко и цялото брашно.
Разбъркайте добре (с миксер), добавете постепенно останалото мляко и растителното масло.
Оставете тестото за палачинки да престои 5-10 минути, след което прецедете през сито.
На консистенция трябва да е кадифено.
Изпържете от него тънки палачинки.
Докато палачинките се охлаждат, пригответе пълнежа. Пълнежите ще бъдат два вида.
Първо разбийте сметаната с част от пудрата захар до добра плътност.
Намажете всяка палачинка с крема на слой с дебелина 2-3 мм.
Увийте ги на руло и ги пъхнете във фризера за 10-15 минути.
Докато чакате, пригответе втория пълнеж от извара: Залейте желатина с вода (4-5 супени лъжици, вижте инструкциите на опаковката) да набъбне, след което го разтопете на водна баня. Добавете към изварата, останалата пудра захар и пасирайте хубаво до гладка, фина смес. Остава да добавите стафиди (предварително накиснати) и пълнежът е готов.
Нарежете замразените палачинкови рулца на еднакви части (шайби), по 1 см всяка.
Вземете форма с пръстен (с диаметър 18 см) и на дъното поставете една цяла палачинка.
По стените на формата подредете нарязаните на колелца палачинки. Направете 2 реда от тях, които ще са борд на тортата.
В центъра разпределете пълнежа с извара и отгоре подредете останалите палачинкови рулца.
Пъхнете тортата във фризера поне за 1 час.
Украсете по желание и хапнете с кеф!