В затопленото мляко се слагат захарта и маята (разтваря се добре) и се оставя да шупне. Добавя се олиото, солта, яйцето и брашното. При необходимост се добавя още брашно, като се меси на ръка, докато се получи меко тесто, което да образува мехури. Тестото се оставя да почине 15 минути. След това се разделя на топки с големината на орех. С ръце от топките се оформят фитили с формата на молив и се навиват около предварително намазаните с малко олио пръчици. Редят се в намазнена тавичка и се намазват със смес от 1 жълтък и 1 лъжичка олио. Върху всяка спирала се слага малко парченце масло, наръсват се с ленено семе и се оставят да втасат 10-15 минути.
Соленките се пекат до зачервяване на предварително загрята умерена фурна. Щом са готови, се изваждат и пръчицата внимателно се изважда.