Маята се разтваря в топлата вода заедно с 1 с.л. захар, щипка сол и 1 с.л. брашно. Оставя се да шупне за 10-тина минути. Брашното се пресява със солта в купа и в средата му се прави кладенче. Яйцата се разбиват добре, след което се изсипват в кладенчето заедно с киселото мляко, олиото и втасалата мая. Първоначално се бърка с дървена лъжица, а след това се меси с ръце (може от време на време да ги потапяте в малко олио), докато се получи меко тесто. Разделя се на 4 топки. Оставят се да втасат леко на топло, след което се премесват и всяка се разточва на кора. Всяка кора се маже с малко масло и се наръсва с натрошено сирене, след което се увива около плънката и се реже на парчета, които се оформят на топки. Подреждат се плътно в намаслена и набрашнена тавичка и отново се оставят да втасат около 30 минути. Втасалата пита може да намажете с разбито яйце или жълтък. Пече се на умерена фурна - 160-180 градуса за 30-40 минути (в зависимост от фурната), докато се зачерви добре и е изпечена отвътре. Готовата пита се маже още топла с още разтопено масло и по желание се наръсва с настърган кашкавал.
Вкусната пита на баба
7 Февруари 2014
74288
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари