500 гр. тънки готови кори за баница
За намазване на корите:
200 мл прясно мляко
200 мл кисело мляко
2 супени лъжици брашно
1/2 пак. (5 гр.) бакпулвер
100 мл олио
За плънката:
400 гр. шунка
400 гр. заквасена сметана
1 яйце
Първо пригответе плънката. Настържете шунката на едро ренде и я смесете с яйцата и сметаната.
След това пригответе сместа за намазване на корите - разбийте добре всички съставки, докато се смесят напълно.
Отделете по 4 кори и всяка кора намажете с горната смес, след което ги наредете една върху друга. Малка част от сместа отделете за намазване отгоре.
Върху четирите кори разпределете плънката с шунка и сметана, повдигнете странично корите, за да изпада плънката, и ги навийте на руло. Същата процедура повторете и с останалите кори.
Така навитите кори се нареждат в кръг в намаслена кръгла тава и се намазват с останалата част от сместа.
Печете 25 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса, т.е. докато баницата добре се зачерви.
Изпечената баница нарежете на триъгълници и с чашка мляко или кисело мляко се нагостете децата за закуска.