Вкусна домашна боза - освежаваща и пълна с витамини! Много е лесно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вкусна домашна боза - освежаваща и пълна с витамини! Много е лесно:
Вкусна домашна боза - освежаваща и пълна с витамини! Много е лесно:
59839
Вкусна домашна боза - освежаваща и пълна с витамини! Много е лесно:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Спомням си времената, когато ходехме със семейството ми до Брацигово, за да си налеем в туби от вкусната боза ! Да, цели поколения у нас са израстнали с тази вкусна напитка, пръв приятел на баничката, но днес сякаш сме я позабравили.

Всъщност бозата е древна зърнена напитка, която се е пиела с хектолитри през годините на миналия век, а днес е незаслужено пренебрегвана. За първи път се приготвя в Турция около 900 г. сл.

Хр. Поне има писмени данни за това време, а може би тази напитка е произведена много по-рано.

Това, което отличава бозата от обикновените „здравословни“ напитки, е, че е напълно натурална и има незаменимо благотворно въздействие върху целия организъм. Богата е на витамини от В-комплекс, на витамини А и Е, както и на желязо, което фантастично подобрява кръвната картина.

Тъй като съдържа и дрожди, бозата всъщност е склад на полезни бактерии, които влияят благоприятно на червата и цялата храносмилателна система. А всички знаем, че нашият имунитет, тоест силата на имунната ни система, зависи от микрофлората ни в червата.

Затова ви предлагам днес да си приготвите истинска домашна боза - вкус, който просто не се забравя:

домашна боза

Домашна боза

Продукти: 

4 л вода

200 г царевично брашно

600 г захар

2 лимона

1 пълна чаена лъжичка суха мая

домашна боза

Приготвяне:

В отделна купа смесете царевичното брашно с част от водата. (брашното трябва да се запържи предварително на сухо, докато покафенее. По най-старата рецепта се използват три вида брашно - царевично, пшенично и ръжено, но може и само царевично).

Сложете останалата вода на огъня заедно със захарта да заври. След като заври, добавете сместа от царевично брашно и вода. Оставете да ври около 10 минути с периодично разбъркване, след което оставете настрана и оставете да изстине (също трябва да се разбърква от време на време).

След като сместа се охлади до стайна температура, добавете маята и сока от два изцедени лимона. Цялата смес се смесва добре/разбърква се и се оставя да ферментира 24 часа при стайна температура.

След като ферментацията приключи (бозата се прецежда*), тя се събира в стъклени, предварително стерилизирани бутилки и се поставя в хладилник за още 6-8 часа. След това можете да я пиете. Тази боза се характеризира с по-нежен вкус в сравнение с купешката. 

боза рецепта

* ако останат царевични зърна, ферментацията може да продължи, въпреки че сте поставили бутилките в хладилника.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft