10-12 палачинкки
500 гр кайма
1 глава кромид лук
сол, къри, микс от сушени подправки, канела (по желание), черен пипер, риган
200 мл заквасена сметана
1 яйце
За заливката:
2 яйца
200 мл заквасена сметана
300 мл сметана за готвене
Кромидът се нарязва ситно и се запържва в малко зехтин. По желание може да се добавят и малко нарязани гъби. Щом се запържи кромидът, се прибавя каймата и се пържи, като се натрошава с дървена лъжица, докато изври течността на каймата и остане на мазнина. Подправя се на вкус. Котлонът се изключва и към каймата се добавя първо сметаната. Разбърква се добре, добавя се яйцето и отново се разбърква.
Всяка палачинка се намазва с част от плънката и се завива на руло. Нареждат се една до друга в огнеупорен съд на един или 2 реда (зависи от големината на тавата).
Яйцата се разбиват с киселата сметана, след това със сметаната за готвене, посолява се и със сместа се заливат палачинките. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна 20-тина минути или още малко, ако е необходимо.
Вкусни са и топли, и студени.