Плодове (малките могат да се използват цели) - клончета червено френско грозде, касис, малки гроздчета от грозде без семки (Плодовете трябва да са идеално чисти, сухи, без натъртено и загнило)
Цветя (листчетата от цвета) - фрезии, виолетки, теменужки, здравец и роза
фина четка (за намазване)
разбит белтък
пудра захар
Потопете плодовете в леко разбит белтък един по един и оставете излишния да се оттече. Оваляйте ги в около 50 г пудра захар. Ръсете ги с лъжица, докато захарта ги покрие изцяло, после изтърсете излишната.
Сложете приготвените плодове на решетка и оставете на сухо място през нощта. Щом изсъхнат, ги опаковайте в пластмасови съдове, постлани с намачкани хартиени салфетки, и захлупете плътно. Изтрайват до 4 дни на сухо място.
За цветята: Намажете цветята с разбит белтък, поръсете с пудра захар. Подходящи са всякакви видове цветя, само да не са отровни.
Идея: За да удължите живота на озахарените плодове и цветя, сложете в кутията пакетче силикагел (намира се в аптеките). Кристалът поглъща влагата и повърхността остава суха. Втори вариант е да сложите бучка захар.
Идеални са за декорация на торти, мъфини и пр.