Още откакто първобитният човек е открил огъня, той се е превърнал в неразделна част от неговия бит. Една от най-древните ни познати традиции е събирането вечер край лагерния огън, където нашите предци са си разказвали интересни истории и са споделяли вечерята си - най-често изпечено на огъня месо, уловено от самите тях.
Сигурно няма страна, която да не прави барбекю - от японското тепаняки до гръцкото сувлаки, грилът се е превърнал в същинска мания! Днес сме ви приготвили едно истинско кулинарно пътешествие в света на барбекюто - ще ви запознаем с обичаите на 10-тина близки и далечни страни, които ще ви предложат истинска съкровищница от идеи за следващия грил-празник с приятели. А ако желаете да усетите вкуса на различни екзотични барбекю-ястия, при това без да стягате куфарите за някоя далечна дестинация, няма нищо по-лесно! През следващите няколко седмици в магазин Billa започва същински фестивал на грила - в четири тематични седмици ще имате привилегията да се докоснете до любимите специалитети на сръбската, средиземноморската, балканската и американската кухня! Мотото на това кулинарно пътешествие е "Грил около света", а всяка от тематичните седмици ще ви зарадва с различни изпитани рецепти, продукти и вкусове!
Приключението ни започва в южната ни съседка Гърция. Носят се легенди за гръцкото пилешко и свинско СУВЛАКИ, а ако имате късмет, тук ще ви поканят на традиционната агнешка плешка на шиш - уникалната средиземноморска смесица от подправки (червен пипер, кимион, кориандър), с която се натрива обезкостеното месо, му придава невероятен аромат. А сочният му сос капе върху подредените отдолу картофи и лук, докато шишът бавно се върти на огъня. Направо да си оближе човек пръстите!
По нищо не отстъпват на гръцките и грил-специалитетите на съседна Турция. Тук на почит е кебапът, приготвен върху традиционното външно огнище - мангал. Непременно опитайте прочутия АДАНА КЕБАП, който традиционно се прави от мляно агнешко месо, но може да бъде приготвен и от телешко (но в никакъв случай свинско!), овкусено с дъхави подправки.
И докато все още сме в тези географски ширини, няма как да подминем майсторите на грила в съседна Сърбия. Плескавици, чевапчичи, ущипци - все традиционни и любими сръбски специалитети. В страната грилът е превърнат в същинска мания, дори съществува специален празник на сръбската скара - Рощилиада, който по традиция се провежда в Лесковац. А прочутите ЛЕСКОВАЧКИ ПЛЕСКАВИЦИ и ЛЕСКОВАЧКИ УЩИПЦИ може да опитате и у нас - на специалните щандове на Billa в рамките на "Грил около света". Всяка тематична седмица започва в четвъртък и приключва в сряда. Побързайте, защото вкусът има значение!
Следващата ни спирка е далеч на север: страната на викингите и северното сияние - Норвегия. Там откриват сезона на барбекюто рано напролет, когато температурите навън са все още далеч от приятните, и той продължава до късна есен. Любими на скандинавците са свинските наденички, но достоен конкурент са им сьомгата, ракообразните и зеленчуците. Ако още не сте опитвали СЬОМГА ФИЛЕ НА СКАРА С ПОДПРАВКИ, побързайте - в Billa ще го намерите на специалните щандове в рамките на кампанията "Грил около света".
Пренасяме се още малко по-надолу във футболна Германия, където барбекюто е любимо семейно занимание не само в дните на популярния Октоберфест. Тук на прицел са традиционните немски наденички - братвурст, които се хапват по традиция с прясно изпечени хлебчета и традиционното немско ароматно билково масло. А ако ви се хапва нещо по-така, съветваме ви да заложите на неустоимите ГРИЛ ФАКЛИЧКИ С БАРБЕКЮ СОС и ГРИЛ ФАКЛИЧКИ С МАСЛО И БИЛКИ.
Прелитаме още по на юг, за да се озовем в слънчевото Средиземноморие - първата ни спирка там е романтична Италия. Непременно опитайте уникалните ИТАЛИАНСКИ НАДЕНИЧКИ С ПРАЗ, които са направени от крехко свинско месце с подправки. Въпреки, че обичайно свързваме Италия с пицата и пастата, там по традиция на грил се приготвят птици и риба, подправени семпло с малко зехтин, лимонов сок и риган. В Сицилия и Неапол ще ви поднесат всичко това гарнирано с порция изпечени на грил зеленчуци - чушки, тиквички, патладжан, сочни домати, а за десерт - неустоимите смокини на грил, заляти с ароматен мед!
И в страната на изгряващото слънце - екзотичната Япония ! Ирори, хибачи, роботаяки - това са само някои от разновидностите на грила, които се срещат в далечна Япония. В основата на всички обаче са характерните японски дъбови въглища - бинчотан, които отделят инфрачервена радиация, като по този начин загряват месото отвътре, докато самият грил го запича отвън до хрупкава коричка. Може би най-популярният метод у нас е тепаняки - приготвянето на храна върху гореща плоча, а вкусните шишчета якитори са сред любимите лакомства на почитателите на пилешкото.