Съставки:
1 скилидка чесън
1 супена лъжица масло
1 чаена лъжичка лимонов сок
1/2 килограм кайма
100 гр. ситно нарязан лук
1 яйце
1 чаена лъжичка розмарин
1 чаена лъжичка градински чай
1 чаена лъжичка мащерка
1/2 лъжичка сол
1/2 лъжичка черен пипер
50 мл. зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Отрежете върха на чесъна, но не го обелвайте и го поставете върху парче алуминиево фолио. Добавете върху чесъна супена лъжица масло, 1 чаена лъжичка лимонов сок и подправете със сол. Увийте добре фолиото и затворете чесъна. Печете във фурната около 40 минути. След това го оставете да се охлади.
Намалете силата на фурната до 180 градуса.
В един съд смесете каймата с лук, яйце, розмарин, градински чай, мащерка, сол и черен пипер. Добре смесете подправките с месото. Накрая обелете изпеченият чесън и го смесете с месото.
От каймата формирайте 15 кюфтета. Наредете кюфтетата в тава и напръскайте със зехтин.