Децата в кухнята, освен да се забавляват, могат да научават и много нови неща, които да им бъдат полезни. Приготвянето на храната крие свои специални магии - как и кога завира водата, как яйцето се
сварява, как течната смес за палачинки се превръща във вкусна закуска, защо солта е важна и защо потичат сълзи, когато се реже лук.
Докато правите заедно с малчуганите неделния обяд или вечеря, можете да превърнете това иначе на пръв поглед обикновено време в специално практично училище, в което се стават вълнуващи експерименти.
Месенето на хляб е едно от най-любимите занимания на децата в кухнята заради тестото, което се получава на пръв поглед по магичен начин от вода и брашно, после се превръща в мека топка, в която пръстите потъват и накрая се изпича в уханно и вкусно удоволствие.
Подгответе всички нужни продукти и любопитна информация, на която можете да научите децата, и се захванете неделно с приготвянето на домашни пърленки.
За направата им са нужни: 350 г пълнозърнесто брашно, 100 мл хладка вода, 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.л. сол, масло за намазване.
Брашното, солта и маята се смесват и разбъркват в купа. Добавят се водата и зехтинът, като при нужда се добавя още малко вода или още малко брашно - докато се получи меко, еластично тесто. Оставя се да втаса за 30-40 минути.
От готовото тесто се откъсват топки с размера на малък юмрук и се разточват на кръгли тънки питки, които се изпичат за няколко минути от всяка страна на скара, оребрен тиган или на барбекюто в двора.
Готовите и още топли пърленки се намазват с масло и могат да се поръсят с шарена сол.