Ако поради някаква причина се озовете без хляб вкъщи, спокойно! Няма нужда да тичате до магазина за хляб, днес ще ви покажем страхотна рецепта за бързи домашни хлебчета с плънка . Не отнемат много време, а резултатът определено ще ви хареса. Предимството е, че наборът от продукти е наличен във всеки дом, а приготвянето им става бързо и лесно. Плънката в тези мини-пърленки може да е всякаква. В нашия случай са шунка и кашкавал:
Бързи домашни хлебчета на тиган
За тестото:
600 кг брашно
0,5 л кисело мляко
1 яйце
2-3 с.л.захар
2 с.л.растително масло
50 гр.разтопено масло
1 ч.л.сода
1/2 с.л.сол
Смесете яйцето със захарта, леко разбийте, добавете киселото мляко и разбъркайте. Излейте в сместа растителното и разтопеното краве масло, разбъркайте отново и добавете содата.
Смесете брашното със солта и след това постепенно го добавете към течната основа. Омесете всичко, докато се оформи топка, след което омесете на ръка тестото.
В идеалния случай тестото не трябва да се разлива и да бъде прекалено лепкаво. Ако е необходимо, добавете още малко брашно към него. Дайте на готовото тесто малко почивка и продължете с приготвянето на плънката.
Може да използвате всичко, без течни продукти. В нашия случай това са шунка и кашкавал. Разделете тестото и пълнежа на 3 части, оформете на ръка или с точилка плоски питки и равномерно разпределете пълнежа върху тях.
Съберете отгоре краищата на тестото, защипете ги и след това внимателно разточете отново до размера на тигана.
Сложете готовите питки на предварително загрят тиган с шева надолу. Печете от всяка страна по 5 минути.
След като питките са готови, остава само да ги намажете с масло и да ги поднесете на масата.
Приятен апетит!