Мързелът, както знаете, е двигателят на прогреса. Децата ми много обичат палачинките, но, за съжаление, не обичам да ги пържа: или ще изгорят, или ще станат сурови, или ще се разкъсат.
Това ме накара да потърся решение на проблема и ето че то дойде само! Мързеливите финландски палачинки Pannukakku не изискват дълго потене над котлона, а на вкус са просто разкошни!
Тестото може да разбиете в блендер, изсипвате го върху тавичка за печене и пъхате за няколко минути във фурната. Резултатът е завиден: пухкави, нежни, топящи се в устата палачинки, които може да поднесете с каквото желаете.
Най-мързеливата рецепта за палачинки
Продукти:
250 мл брашно
450 мл прясно мляко
2 яйца
25 гр.масло
1 супена лъжица захар
сол на вкус
тавичка за печене 20x30 cm
Приготвяне:
Разбийте яйцата в купа с малко мляко (млякото не трябва да е студено).
2. Добавете щипка сол и захар. Тези, които обичат сладкото, могат да сложат повече от една лъжица.
3. Постепенно добавяйте брашното, докато се получи хомогенно тесто без бучки. След това го разредете с останалото мляко до консистенцията на сметана.
4. Покрийте купата с тестото с фолио и оставете на стайна температура за 20 минути.
5. Покрийте тавата за печене с хартия за печене и я поставете в горещата фурна за кратко.
6. Разтопете маслото, изсипете го в тестото и отново разбъркайте добре.
7. Изсипете тестото в горещата тава.
8. Поставете я във фурна, предварително загрята до 200 градуса, и печете за 20-25 минути. Докато се пече, тестото ще се надигне, а след това ще спадне отново.
9. Нарежете палачинката и сервирайте на порции с каквото пожелаете - сладко, сметана, мед и пр.
Приятен апетит!