Днес ви предлагаме една различна рецепта за скумрия , която може да приготвите на барбекюто лятно време или на обикновена скара. Вкусните и леко пикантни рибени шишчета са чудесно допълнение на празничната трапеза и определено няма да разочароват никого. Благодарение на специалната марината рибата ще бъде готова за нанизване само за 20 минути. Остава да я изпечете, а може да допълните шишчетата и със зеленчуци на вкус - става още по-добре.
Не е нужно да режете скумрията на парчета. Достатъчно е да се отървете от гръбнака и да отделите филетата.
Шишчета от скумрия
Продукти:
Марината (на база 2 скумрии):
червен пипер - 1 супена лъжица
джинджифил - 1 ч.л.
черен пипер - на вкус
сол - 1-2 щипки
растително масло - 30-40 мл
лимон (сок и кора)
соев сос - 2 супени лъжици
Приготвяне:
Смесете червения пипер, джинджифила, солта, черния пипер и соевия сос, след това добавете растителното масло и разбъркайте. Настържете малко лимонова кора и разбъркайте отново. Без да режете лимона, го "разточете" върху плота с длан, така че да пусне сока. След това нарежете лимона наполовина, изстискайте сока в маринатата и отново разбъркайте добре всичко. Залейте с марината рибата.
Намажете добре всяко парче от всички страни, покрийте със стреч фолио и сложете на студено да се маринова за 20-30 минути.
Завийте маринованото филе на руло, като започнете от опашката.
Веднага нанижете всяко руло на шишче.
Рибата се приготвя много бързо, преди да сложите шишчетата на скара, по-добре е да подготвите цялата партида.
Отнема само 10 минути за печене. През това време ще трябва да обръщате рибата няколко пъти, за да се осигури равномерно печене.
Да ви е сладко!