Ако искате по-здравословен избор за събуждане сутрин от кафето, имаме страхотно предложение.
Ако сте от хората, които не могат да си представят началото на деня без чаша кафе, има алтернатива на популярната топла напитка, която ще ви даде повече енергия. Диетологът обаче казва, че черният чай не само осигурява необходимата доза кофеин, но също така предлага хранителни ползи, които могат да подобрят енергията, концентрацията и настроението.
Не създава безпокойство.
Черният чай е на върха на чаената йерархия, когато става дума за съдържание на кофеин, като нивото варира в зависимост от вида и времето за варене.
Изследванията показват, че кофеинът в комбинация с L-теанин може да подобри паметта , концентрацията и вниманието и да намали риска от загуба на умствена функция. Черният чай, мощен източник на антиоксиданти, има множество ползи за здравето. Това включва борба с хроничните възпаления и защита срещу определени заболявания, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Правилен метод на приготвяне
Диетологът препоръчва да оставите черния чай да се накисва за три до пет минути, за да придобие пълния си вкус, аромат и здравословни съставки. „По-продължителното задушаване освобождава повече кофеин, но може да направи чая по-горчив“, добави тя. Този метод е идеален за тези, които обичат по-силна напитка. Въпреки че първоначално е бил лукс за европейския елит, популярността на черния чай нараства бързо през 18 век.