Вместо течен шоколад правя това ШОКОЛАДОВО СЛАДКО и децата се избиват за него! Върховно е за мекици и палачинки:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вместо течен шоколад правя това ШОКОЛАДОВО СЛАДКО и децата се избиват за него! Върховно е за мекици и палачинки:
Вместо течен шоколад правя това ШОКОЛАДОВО СЛАДКО и децата се избиват за него! Върховно е за...
22896
Вместо течен шоколад правя това ШОКОЛАДОВО СЛАДКО и децата се избиват за него! Върховно е за мекици и палачинки:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Любимите ви палачинки са още по-вкусни и привлекателни, когато ги намажете с домашно сладко от сливи . Но не какво да е, а шоколадово сладко ! Ако добавите няколко супени лъжици какао към сливовото сладко, ще получите продукт, по-вкусен дори от течния шоколад.

Всъщност сладкото от сини сливи е едно от най-популярните и приготвяни у нас. Класическата рецепта е известна с качествения си вкус, но и с изключителните си лечебни свойства.

Този път ви предлагаме да обогатите вкуса му с какао (или черен шоколад), който освен силен антиоксидант е богат и на желязо, което помага за подобряване на имунитета.

Сладкото се пече във фурна, така че не се налага да стоите до котлона, което е голямо предимство при приготвянето му, а също така се добавя малко балсамов или винен оцет, за да подчертае вкуса и цвета му. Ето какво ви трябва:

шоколадово сладко

Шоколадово сладко от сливи

Продукти: 

  • 1 кг сини сливи (небелени)
  • 1 супена лъжица балсамов или винен оцет
  • 100 г захар
  • 1 супена лъжица екстракт от ванилия
  • 4 супени лъжици какао на прах (най-добре е органично, качествено какао, а на вкус може да се подслади или не)

Приготвяне: 

Сливите се измиват добре под струя студена вода, след което се почистват от костилките и се нарязват на по-дребни парчета. Може да ги оставите и на половинки, но ако ги нарежете по-ситно, сладкото ще се изпече много по-бързо.

нарязани сини сливи

Нарязаните сливи се заливат с една супена лъжица оцет, най-добре балсамов, но може и винен. Оцетът подчертава цвета и вкуса на сливите, а при печенето се изпарява и изобщо не се усеща като вкус и мирис.

сливи с оцет

сливи със захар

След това се поръсва със 100 г захар. Аз не сложих много захар, защото моите сливи са сладки, вие сложете повече или по-малко според вашите сливи. Можете да използвате обикновена бяла захар, кафява, брезова или друга по ваш избор.

сливи за сладко

Разбъркайте сливите, за да се разпредели равномерно захарта, след което ги изсипете в огнеупорен съд и печете във фурната на 180 градуса за около час, като по средата на печенето ги покрийте с фолио. Извадете ги от фурната и директно в съда за печене добавете една супена лъжица екстракт от ванилия и четири супени лъжици какао на прах.

сливи в какао

Разбъркайте добре, за да се разпределят съставките, след което пасирайте сместа, докато получите фина и гладка текстура. Прехвърлете сладкото в стъклени буркани и го съхранявайте в хладилник.

пасирано сладко

шоколадово сладко

Ако правите по-голямо количество за зимата, тогава стерилизирайте бурканите или ги залейте с гореща вода, за да ги вакуумирате.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft