Отлична рецепта за крем сладкиш , който е възхваляван до небето от моята свекърва-сладкарка. Може би ще ви напомни леко на прочутото италианско Тирамису , но е много по-богат на вкус от него.
Крем сладкиш по рецепта на свекървата
Продукти:
(за форма 30-25 см)
800 гр. череши (може и от компот, но добре отцедени)
Тесто №1:
300 гр. брашно (+ още 50 г, ако е необходимо)
1 ч.л. бакпулвер
90 гр. захар
1 яйце
200 гр. масло
Тесто №2:
За един блат:
5 яйца
180 гр. захар
130 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
Крем:
2 л заквасена сметана
250 гр. пудра захар
фикс за сметана
Приготвяне:
Първо ще приготвим първото ронливо тесто.
Омесете на ръка пресятото брашно с яйце, масло и бакпулвер.
Направете еднородно тесто, което поставете във форма, застлана с хартия за печене.
Тестото трябва да покрива равномерно страните и дъното.
Пригответе и тесто от 5 яйца, като ги разбиете със захар.
Добавете пресятото брашно с бакпулвера на ръка.
Изсипете пухкавото тесто върху масленото, поставете парчетата череши (половината от общия брой) и печете в загрята фурна.
Печете при температура 180 градуса до златисто.
Забъркайте и тестото за втория блат от същите продукти - яйца, захар, бакпулвер и брашно.
Изсипете върху форма, застлан с хартия за печене, подредете останалите череши и печете.
След като изпечете, отделете и двата блата от формите.
Разбийте сметаната със захар и втвърдител.
Поставете единия блат (този с основата от ронливо тесто) върху тава, застлана с хартия, намажете със сметана и покрийте с втория блат.
Намажете със сметана тортата отстрани и отгоре, но отделяме част от крема настрани.
Увийте сладкиша в хартия за печене и го оставете да се втвърди на студено.
След това отделете хартията.
След това украсете с останалия крем.
Можем да поръсите и с какао.
Готово!
Добър апетит!