Внимание! Не яжте такива картофи, в тях има отрови

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Внимание! Не яжте такива картофи, в тях има отрови
28327
Снимков материал: pixabay.com
Внимание! Не яжте такива картофи, в тях има отрови

Дори прабабите ни знаеха, че картофите с кълнове са вредни и не бива да се ядат. Наистина ли са толкова опасни за здравето, или всичко това ли е фантастика? Обмислете този въпрос от медицинска гледна точка.

Това се случва, когато картофите са покрити с малки кълнове след няколко седмици престой вкъщи на топло.

Възниква въпросът: можем ли тогава да ги ядем?

Експертите казват, че всичко зависи от техния брой. Но във всеки случай, това означава, че в картофите са се образували такива вещества като соланини.

Соланинът е токсичен гликоалкалоид, който се произвежда в растенията от семейство Solanaceae. Включително и в картофите.

При обикновените картофи се съдържат не повече от 0,05% соланин. Но в зелени и покълнали вече много повече, който е концентриран в кората и кълновете.

Соланинът предизвиква възбуда и след това подтискане на нервната система, разграждане на еритроцитите. Той е токсичен за хората.

Симптоми на отравяне със соланин: гадене, повръщане, абдоминална болка, главоболие, диария, дезориентация, дилатация на зеницата и треска.

В тежки случаи отравянето води до делириум, кома и конвулсии. Но за да стигнете до това, трябва да изядете няколко килограма топлинно необработени, нечисти и неузрели картофи. В действителност е почти невъзможно.

Ако отрежете дебел слой от кората на покълнали картофи, тогава соланинът в него ще остане 5-10% от първоначалното. В зелените участъци концентрацията му също е много по-висока, така че при почистване те трябва да бъдат отрязани.

 

Как да се избегне отравяне

Сбръчканите картофи, които са гъсто надупчени с кълнове, трябва да бъдат напълно изхвърлени. Соланините са проникнали дълбоко в такъв картоф. Дори да отрежете дебел слой от кората, в обелените картофи ще остане достатъчно количество отровна субстанция, за да увреди здравето.

Картофи с гладка кожа,  които могат да се консумират са само с малко кълнове след почистване и топлинна обработка. Картофите вътре няма да са отровни.

Нормата е 3-5 кълнове на малък картоф, 4-8 на голям.

Мнозина не бързат да хвърлят отровните картофи . Първо, те не знаят за опасността им. И второ жал им е за парите, изразходвани за тях. В този случай трябва да разберете, че здравето е по-скъпо .

 

Има гастрономи, които обичат да ядат, освен незрелите картофи и зелените домати. Важно е да знаете, че и те съдържат голямо количество соланини. След като доматите започват да придобиват цвят, нивото на соланин намалява и плодовете стават подходящи за хранене .
Една полезна ли беше статията? Споделете я с приятелите си в социалните мрежи.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft