150 гр. нарязани орехи
150 гр. пудра захар
150 гр. шоколад за готвене
1 яйце
Помните ли времето, когато шоколадовият салам беше един от най-любимите десерти вкъщи? Пригответе го по тази лесна и бърза рецепта, и всяка хапка ще ви върне към детството...
В дълбок съд се поставят орехите и захарта.
Шоколадът, натрошен на малки парчета, се разтопява на водна баня.
Когато шоколадът е изстинал до приблизително 45 ºC, се поставя в купа със студена вода. При непрекъснато разбъркване температурата се понижава до 28 ºC (ако нямате кухненски термометър, може да пробвате, като потопите пръста си - трябва шоколадът да се усеща хладък на допир). След това отново се връща на водната баня, за да се загрее мъничко (до 32 ºC).
Готовият шоколад заедно с яйцето се прибавя към орехите и захарта. Разбърква се хубаво до еднородна лъскава смес.
Сместа се прехвърля върху намазнен лист хартия за печене или прозрачно фолио. С влажни ръце й се придава формата на салам, след което се увива в намазнената хартия (фолио). Оставя се в хладилник поне за 2 часа (ако нямате повече търпение), след което се изважда от формата и с остър нож се нарязва на тънки парчета.