Картофите са един от най-любимите зеленчуци - с тях приготвяме вкусни и питателни гозби, апетитни салати, ароматни предястия. Сигурно няма по-иползван продукт в едно домакинство.
Едва ли обаче подозирате, че водата, в която са се варили картофите , също е полезна - руснаците не я изхвърлят, а я използват за лечение на различни заболявания: например настинки.
Употребата на " водата от картофите " се потвърждава и от съвременната наука. Учени от Института по хранене на Германия наричат картофения бульон "отвара на Хипократ" и го смятат за универсално лекарство.
Отварата от картофи перфектно премахва токсините от тялото и почиства червата от слуз, помага за облекчаване на симптомите на артрит. Редовната употреба на картофения бульон помага за нормализиране на кръвното налягане, а когато имате настинка, трябва да си направите инхалация над врящия бульон с кърпа над него.
За да се запазят всички полезни вещества в картофения бульон, той трябва да бъде правилно приготвен. Не е необходимо да белите картофите преди готвене, тъй като обелката съдържа до 50% от общото количество витамини. Картофите трябва да бъдат добре измити и потопени във вряща вода. Тези тайни ще ви помогнат да приготвите истинска лечебна напитка.
Противопоказания:
Картофената отвара не трябва да се пие за хора, страдащи от диабет, ниско кръвно налягане и алергии.