Повече от 40 години микровълновите фурни ни помагат да приготвяме и претопляме храната бързо и са неразделна част от готвенето. Мнозина имат микровълнова фурна у дома, но някои все още се съмняват колко безопасно е да ползвате този уред всеки ден.
Вълните взаимодействат с водата и мазнините в храната и ги загряват. Така се извършва готвенето в микровълнова фурна. Сигурно сте забелязали, че храната в нея не се загрява равномерно. Разликата между микровълнова и обикновена фурна е, че в нея чинията се загрява отвътре навън, тоест първо се загрява центърът.
Някои хора се плашат от съвременните технологии. Те са убедени, че микровълновата фурна излъчва вредно лъчение и храната, приготвена в нея вреди на човешкото здраве. Отчасти са прави - устройството излъчва определено количество радиация, но е доказано, че то е напълно безопасно за хората.
Учените отдавна доказаха, че вълните, излъчвани от такива домакински уреди, не са в състояние да променят структурата на ДНК, тъй като в тях има твърде малко енергия. Можете спокойно да ядете храна, приготвена или загрята в микровълновата печка.
Имайки предвид принципите на микровълновите фурни, можем да кажем със сигурност - това устройство е подходящо за готвене и затопляне на храни с високо течно съдържание. Например, вместо да варите или приготвяте зеленчуци на пара, можете да ги обработите топлинно в микровълнова печка. Това значително ще намали времето за готвене и използваната електроенергия.