Сигурни сме, че и вие обожавате пица. Затова днес решихме да ви представим една необичайна, но много апетитна рецепта за Връткана пица или по-скоро за соленки с вкус на пица , които сме сигурни, че буквално ще ви завладеят с визия и вкус.
Връткана пица
Продукти:
- 200 мл топло прясно мляко (1 чаша)
- 200 мл топла вода (1 чаша)
- 100 мл зехтин (1/2 чаша)
- 1 яйце
- 1 пакетче суха мая (10 гр)
- 20 гр. захар (1 супена лъжица)
- 670 г брашно
- 1 чаена лъжичка сол (8 г)
За плънката:
- 60 г доматено пюре (1 пълна супена лъжица)
- 200 г сирене (чедър)
- магданоз
- 40 г разтопено масло (1 супена лъжица)
- 1 яйце (жълтък) за намазване отгоре
Приготвяне:
В по-дълбока купа се смесват хладко мляко и хладка вода (не гореща, а хладка), след което се добавят олио със стайна температура, 1 яйце (на стайна температура), захар и мая, след което се разбърква с лъжица или шпатула.
Когато съставките се разтворят и смесят, добавете брашното (постепенно или наведнъж) и солта. Разбъркайте с лъжица/шпатула, докато брашното поеме цялата течност и се оформи тесто.
След това омесете на ръка. Месете тестото за няколко минути, докато получите гладко и нелепнещо тесто, което се отделя от стените на купата. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса за около 40 минути, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва малко, колкото да се оформи "питка", след което се разделя на две половини. Оформете две топки, след което с точилка разточете две кори с правоъгълна форма.
Корите трябва да са еднакви, защото ще се редят една върху друга. Намажете едната кора с доматено пюре.
След това отгоре се поръсва настърган кашкавал (сирене чедър или друго сирене по избор) и се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз, босилек, риган или каквото обичате. Когато сте готови с плънката, внимателно поставете другата кора отгоре и внимателно затворете краищата, за да запечатате горната и долната кора.
Нарежете ленти с ширина 1,5-2 см, след това прережете наполовина. Намажете отгоре с разтопено масло.
След това вземете две слепени ленти, притиснете ги в средата с тънка дървена пръчица и като хванете двата противоположни края, започнете едновременно да удължавате двойната лента, като я усуквате все едно изцеждате кърпа.
Подредете навитите лентички в тава, застлана с хартия. Оставете ги да втасат малко, след което ги намажете с разбит жълтък.
Печете ги в загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Да ви е сладко!