Всеки втори има коварния Helicobacter в стомаха – народни рецепти, които помагат там, където антибиотиците са безсилни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Всеки втори има коварния Helicobacter в стомаха – народни рецепти, които помагат там, където антибиотиците са безсилни:
9429
Снимков материал: pixabay.com
Всеки втори има коварния Helicobacter в стомаха – народни рецепти, които помагат там, където антибиотиците са безсилни:

Половината човечество е заразено с тази бактерия и дори не подозират, че се развива сериозно заболяване. Дискомфортът, който причинява в началото, обикновено се отдава на стрес.

Решението винаги се намира в природата.

Прочетете рецепти за някои страхотни природни решения , как сте се заразили и какво лечение препоръчва традиционната медицина.

ПРИРОДНИ РЕШЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕЛИКОБАКТЕР

Първият избор за решаване на този проблем, разбира се, са смокините.

сушени смокини

Сушени смокини в зехтин са естествено средство за борба с бактериите в стомаха. Сложете 40 сушени смокини в буркан, нарежете ги или ги набодете, след което ги залейте с качествен зехтин. Затворете буркана и оставете да престои 40 дни.

След това всяка сутрин на гладно яжте една смокиня и малко от маслото. За още по-добър ефект трябва да коригирате диетата си. Старайте се да ядете готвена и лека храна без много подправки, особено лютите. Избягвайте да ядете кисели, мазни храни, особено деликатеси.

Приготвяйте храна със зехтин, който е натурален и непреработен. Яжте колкото се може повече пресни храни, зеленчуци и плодове. Зехтинът със сушени смокини е решение и за много други проблеми: безплодие, хемороиди, чревни заболявания, запек, бронхит, астма...

МАСЛО ОТ ДИВ РИГАН

масло от див риган

Масло от див риган – най-ефективният естествен антибиотик, който може да помогне за елиминирането на H.Pylori. Унищожава повече от 30 вида бактерии и опитът показва, че е наистина много ефективен. 

ЛЕНЕНО СЕМЕ

Ленено семе – залейте една лъжица ленено семе с 200 мл преварена вода.

ленено семе във вода

Покрийте и оставете сместа да престои 3 часа. Прецежда се и се приема по една супена лъжица преди всяко хранене.

СОК ОТ КАРТОФИ

Сок от картофи – Вземете три необелени сурови картофа и ги изцедете в сокоизстисквачка. Необходимо е да се консумира половин чаша от този сок преди хранене.

сок от картофи

Прополис и перга

Пергата е прашец, който пчелите събират и съхраняват в кошерите си, за да могат да го използват през зимата като храна за младите пчели. Такъв прашец е богат на аминокиселини, леки бактерии, млечна киселина, ферменти и дрожди.

пчелна пита

Прополисът се използва под формата на спиртна тинктура или по-точно десет капки прополис на чаша вода. Необходимо е да се пие по една чаша преди всяко хранене. Не приемайте прополис, ако приемате антибиотици. Пергата се дъвче, докато е прясна и по 10 мг на ден. Консумирайте я след хранене.

ВСЕКИ ВТОРИ ЧОВЕК ИМА БАКТЕРИЯ В СТОМАХА

Почти всеки втори човек има някакви стомашни проблеми. Някои се оплакват от чести киселини, други, че ги измъчва рефлукс, трети, че имат болка или парене в областта на стомаха, някои казват, че имат чувство на подуване в стомаха.

Всички тези симптоми, според гастроентерохепатолозите, показват възпаление на стомашната лигавица, което може да бъде остро или да премине в хронична форма. До 1982 г. се смяташе, че тези заболявания са резултат от стрес, кисели храни и лоши навици в начина на живот, като тютюнопушене и алкохол.

Днес е известно, че най-честият причинител на тази инфекция е бактерията Helicobacter pylori (HP), която просто "изяжда" стомаха. Медицинската статистика показва, че инфекцията с Helicobacter pylori е много разпространена сред хората или средно около 56% от населението на света страда от нея.

хеликобактер зараза

В развитите страни 40 до 50% от хората са заразени с тази стомашна бактерия и 80 до 90% в развиващите се страни. Тази грам-отрицателна бактерия е отговорна за развитието на всички видове хроничен гастрит, тоест хронично възпаление на стомашната лигавица.

А също така създава предразположение за появата на 80% от стомашните язви и повече от 95% от дуоденалните язви. Смята се също, че насърчава образуването на рак на стомаха.

Проучванията показват, че хората, чиито стомаси са заразени с Helicobacter pylori, имат два до шест пъти по-висок риск, а според най-новите изследвания до 10 пъти по-висок риск от развитие на рак на стомаха.

Helicobacter pylori най-често заразява хората на възраст около 60 години или тази възрастова група е 65% от пациентите. При по-младите хора тази бактерия е по-рядка или се среща при 25% от хората над 30 години.

Но поради бързия начин на живот, стреса, нередовното хранене, бързата храна, след това консумирането на ястия, богати само на месо и протеини от животински произход, това са само част от факторите, поради които тази инфекция се появява при все по-млади хора.

ИНФЕКЦИЯ

Инфекцията възниква, когато бактериите навлязат в храносмилателната система на гостоприемника. Стомахът и неговата киселина създават неблагоприятна среда за много бактерии, но хеликобактер пилори е специално пригоден за такава среда, тъй като самата бактерия произвежда ензим, който чрез поредица от биохимични процеси създава зона с ниска киселинност, в която може да оцелее .

Helicobacter pylori е спираловидна, грам-отрицателна бактерия, която притежава 4-6 флагела (опашки), които я правят лесно подвижна. HP е единствената бактерия, която може да оцелее в силно кисела стомашна среда.

За да избегне неблагоприятните условия и ниското рН на стомаха, бактерията със своите камшичета чрез слузта, отделяна от клетките на стомаха, прониква все по-дълбоко към повърхностните клетки на лигавицата, където има по-неутрално рН- преобладава среда.

За да оцелее, бактерията създава по-малко кисела среда около себе си с помощта на ензима уреаза. Тя не прониква в клетките, а се установява между тях и след адаптация се размножава бързо и може да покрие цялата повърхност на стомаха.

СИМПТОМИ

Около 80% от хеликобактерните инфекции протичат безсимптомно, т.е. пациентът няма никакви специални симптоми. Агресивността на бактерията и чувствителността на гостоприемника са отговорни за това дали пациентът няма да има симптоми, ще страда от възпаление на лигавицата - гастрит, или ще развие стомашна язва или дори рак.

Различните щамове имат различни свойства. Някои могат незабавно да доведат до тежко увреждане на стомаха, други могат да живеят на повърхността на лигавицата в продължение на десетилетия и да предизвикат само слаба реакция. Острата инфекция може да се изрази като остро възпаление на стомашната лигавица или гастрит.

коремна болка

Проявява се със стомашни болки, парене и болка в областта на стомаха, киселини, усещане за подуване, гадене и повръщане. Ако заболяването не се лекува на този етап, то преминава в хроничен гастрит и дуоденит, което може допълнително да доведе до язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Тези заболявания могат да бъдат животозастрашаващи, ако се спукат - перфорация, кървене и поява на черни изпражнения, както и повръщане на черно съдържание като утайка от кафе. Нелекуваната инфекция допълнително предизвиква развитие на хроничен гастрит с последици върху кръвоносната система и поява на анемия.

Продължителното присъствие на тази бактерия в стомаха причинява атрофия или разрушаване на лигавицата и честа поява на рак на стомаха. Аденокарциномът се среща при 1-2 процента от заразените.

ДИАГНОСТИКА

Методите за определяне на хеликобактерната инфекция могат да бъдат агресивни или инвазивни и неинвазивни. В нашите лаборатории се използват два вида тестове за откриване на бактерията.

Кръвните тестове са най-често използваният метод за определяне на HP антитела (IgA и IgG), които могат да се използват, за да се прецени дали е прясна, скорошна инфекция с бактерията (IgA) или дали инфекцията е придобита в миналото (IgG ).

Също така, титърът на IgG антителата е особено важен за проследяване на инфекцията след получаване на терапия.

Анализ на изпражненията (изпражненията). Тези тестове се правят, за да се открие наличието на самата бактерия в изпражненията или да се определи дали лечението на HP инфекцията е било успешно.

Вторият неинвазивен тест е уреазният дихателен тест, който е най-рядко използван. А именно, уреята се маркира с въглероден изотоп, дава се в устата на пациента и се измерва количеството на маркиран CO2 в издишания въздух, което корелира с наличието на ензима уреаза от бактериите.

Инвазивните се базират на ендоскопския метод на гастроскопия – изследване с тънка сонда с камера, която се вкарва през устата и с която се виждат всички характерни за гастрита промени, както и вземане на материал за биопсия, в които се предоставят допълнителни микроскопски доказателства или се прави микробиологична култура - CLO ТЕСТ.

Въпреки че този тест е инвазивен и по-труден за пациента, той все пак има най-надеждните и точни резултати и се счита за златен стандарт при откриване на инфекция с Helicobacter pylori.

КОНВЕНЦИОНАЛНА ТЕРАПИЯ

Лечението се провежда с т.нар тройна или тривалентна терапия за период от 1-2 седмици (около 10 дни).

Тази терапия включва лечение с два различни антибиотика и инхибитор на протонната помпа, който намалява секрецията на стомашна киселина. След десетдневната тройна терапия лечението продължава за определен период само с инхибитор на протонната помпа.

Ако бактерията все още е налице въпреки редовно прилаганата терапия и пациентът все още има симптоми, тогава се повтаря тройната терапия със смяна на един от антибиотиците или т.нар. четиривалентна терапия, която включва бисмут.

Използват се няколко варианта на антибиотици и инхибитори на протонната помпа, които имат различна ефикасност. Най-често използваните антибиотици са: кларитромицин или азитромицин в комбинация с амоксицилин и метронидазол за пациенти, алергични към пеницилин.

Напоследък все по-често се използва и левофлоксацин, който има много добро антихеликобактерно действие. Най-често използваните инхибитори на протонната помпа са: омепразол, пантопразол и по-новият езомепразол.

Тъй като антибиотичната резистентност на бактерията нараства с всеки изминал ден, стратегията за унищожаване на инфекцията с Helicobacter трябва да се насочи към превенция на стомаха от тази бактерия. Известни са изследвания, които разкриват антихеликобактерното действие на броколи, червено вино, чесън, зелен чай, както и пробиотици и флавоноиди.

КАК СЕ ПРЕДАВА БАКТЕРИЯТА? 

Начинът на предаване на инфекцията все още не е напълно доказан. Настоящите познания сочат, че Helicobacter pylori се предава чрез директен контакт от заразен човек на здрав индивид, обикновено по три начина.

От стомаха към устата, когато при оригване бактериите могат да се прехвърлят от стомаха към устата и чрез слюнката да се прехвърлят в устата на здрав човек. После от уста на уста. Тъй като бактерията се намира върху рани в устната кухина, тя може да се предаде директно чрез орален контакт.

Бактерията се предава и чрез фекални остатъци, които могат да се поемат чрез храната (недостатъчно измити салати и други видове зеленчуци или плодове). Много рядко може да се предаде и при интервенция с евентуално инфектирани и недобре стерилизирани ендоскопски инструменти, използвани при ендоскопско изследване на стомаха.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДИЕТА

Пациентите с HP инфекция трябва да избягват богати, мазни храни, шоколад, мента, алкохол, кисело и пикантно, черен пипер, както и газирани напитки с кофеин и да не пушат. След хранене трябва да се стои в изправено положение и да се избягват движения непосредствено след хранене, както и дрехи, които стягат стомаха.

Общите диетични правила включват забрана на горещи, студени и силно кисели храни. Трябва да се яде по-често и по малко, като храната трябва да се дъвче бавно и добре накълцана. Не се препоръчва да се приемат големи количества течности наведнъж.

Ястията трябва да се варят или задушават с минимално количество мазнина, за предпочитане без пържене. Млякото в големи количества не е желателно, защото има временно неутрализиращо действие, след което допълнително се стимулира отделянето на стомашна киселина.

Варено мляко със зърна (овесени ядки, ориз, грис) има благоприятен ефект върху лигавицата на стомаха. Препоръчват се продукти като варени зеленчуци, компоти, леки плодови сладкиши, ястия с пиле, риба и соя. Пробиотиците, които се намират в киселото мляко, трябва да бъдат включени в храната, а използването на зехтин, ленено семе и масло също има положителен ефект.

Прочетете и най-споделяната рецепта за натурален лек , с който мнозина са решили проблема си. Вирусите причиняват повечето инфекции на стомашно-чревния тракт, въпреки че бактериалните инфекции също са доста чести. Хората често наричат ​​такива инфекции „хранително отравяне“.

смокини в зехтин

Смокините в зехтин са най-ефективното средство срещу стомашни бактерии. Вземете няколко смокини и ги нарежете на четвъртинки, след което ги сложете в стъклен буркан и ги залейте със студено пресован зехтин. Използвайте масло с по-добро качество.

Оставете ги да престоят около 40 дни, след което приемайте всяка сутрин на гладно по лъжица от лекарството. Ако имате спешна нужда от терапия и не можете да чакате 40 дни, тогава направете два буркана и започнете да консумирате след седмица.

Такова лекарство може да има по-малко лечебни свойства, но все пак ще бъде полезно. Съобразете диетата си с терапията. Консумирайте само готвена храна, без много подправки, старайте се да избягвате лютите подправки. Не консумирайте кисело.

Също така избягвайте тлъсто месо, особено преработени месни продукти. Гответе храна със студено пресован зехтин. Тази комбинация е много добра и при други заболявания, като за лечение на хемороиди, запек, безплодие, чревни заболявания, астма, бронхит и др.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft