Месо с картофи е класическа комбинация, която винаги радва с вкус. Днес, ще ви представим разновидност на тази популярна рецепта, като използваме плик за печене.
Необходими съставки:
400-500 грама свинско месо (от врат)
6-8 средни картофа
гъби (броят е по ваш избор)
1 домат
1 чушка (можете да добавите фасул, карфиол и т.н.)
1 голяма глава лук
4-5 скилидки чесън
3 супени лъжици соев сос
любимите ви билки (риган, мащерка, копър, могат да бъдат пресни или в сух вид)
смес от “италиански билки”
черен пипер
сол
плик за печене
Начин на приготвяне:
Месото се подсушава с хартиена кърпа. Гъбите се измиват и нарязват на 2 части. Месото се нарязва на парчета (около 3 на 3 см). Лукът се нарязва на ситно, на пръстени или на полумесеци, както желаете. Нарежете скилидките чесън, зелените подправки (ако са пресни), домата, чушката и останалите зеленчуци.
Сложете месото в дълбока купа. Прибавете всички съставки от списъка без солта. Разбъркайте и добавете малко сол, като имате предвид, че соевият сос е много солен. Покрийте месото и оставете да се маринова за около 30-40 минути.
В този момент почистете картофите и ги нарежете на средни кубчета (можете да ги посолите)
Когато месото се маринова, включите фурната на 180 градуса.
Добавете към месото картофите и отново смесете всичко добре.
Вземете плик за печене, отрежете го, ако има нужда. Единият край го закрепете с конец. Преместете вашето месо и картофи в плика и завържете от другата страна.
Пробийте плика на няколко места с клечка за зъби, за да може парата да излиза по време на печене. Не се препоръчва да правите дупки с нож, ножица или вилица, тъй като може да повредите плика и така сокът ще излезе по време на печене. Разпределете всичко в плика за печене.
Поставете цялата тази красота в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час и половина. След това извадете от фурната. Внимателно разрежете пакета в средата. Изсипете съдържанието в дълбок съд (желателно е да има вдлъбнатина), щедро полейте с образувалия се сос.