Всеки път, когато ги приготвям, си спомням за моята баба - тя правеше най-вкусните и мекички Фунийки с пухкав крем:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Всеки път, когато ги приготвям, си спомням за моята баба - тя правеше най-вкусните и мекички Фунийки с пухкав крем:
Всеки път, когато ги приготвям, си спомням за моята баба - тя правеше най-вкусните и мекички...
1378
Всеки път, когато ги приготвям, си спомням за моята баба - тя правеше най-вкусните и мекички Фунийки с пухкав крем:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Една от любимите рецепти в нашето семейство - пухкави и топящи се в устата фунийки, пълни с най-разкошния сладкарски крем! Моята баба беше майсторка на всички сладки и сладкиши, и именно от нея имам рецептата, записана прилежно в един тефтер. И до днес това са любимите сладки и на мен, и на децата, и на мъжа ми.

Често ги приготвям за празници или почерпка в училището на децата.

Ето какво ви трябва за уникалните Бабини фунийки със сладкарски крем :

Бабини фунийки със сладкарски крем

Продукти:

  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша гъсто кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 2 пакетчета ванилова захар
  • около 700 гр. брашно (за меко тесто)

Крем:

  • 1 л прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 1 чаена чаша захар или на вкус
  • 6-7 супени лъжици брашно
  • 2 пакетчета ванилова захар

Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта докато станат на крем, добавям киселото мляко заедно със содата в него, олиото, ванилията и накрая брашното. Замесва се тесто, което се разточва на правоъгълна кора и се нарязва на тънки ленти.

Увиват се около специални формички за фунийки, но ако не разполагате с такива, може да си ги направите сами от капачки от бурканчета кисело мляко (просто ги увийте на фунийка, а след това използвайте като основа за увиване на тестото).

фунийки формички

Снимка: YouTube

Приготвените фунийки се поставят върху тава, покрита с хартия за печене, намазват се леко с жълтък (може да ги оставите и само така) и се пекат в загрята фурна на 190 градуса до зачервяване

Половината прясно мляко се слага на котлона, а другата половина се разбива с жълтъците, захарта и брашното.

Когато млякото се загрее, малко преди да заври, добавете на тънка струя яйчената смес и варете до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Когато кремът е готов, добавете ванилията.

сладкарски крем

Снимка: YouTube

Фунийките се пълнят с още горещия крем (внимавайте да не се опарите) и след около два часа вече ще са омекнали.

фунийки с крем

Снимка: YouTube

По желание може да ги украсите - потопете широкия край с крема в смлени орехи или шоколадови пръчици, или пък забодете по една ягодка/малинка в крема. Най-отгоре поръсете с пудра захар.

бабини фунийки

Снимка: YouTube

Уникално вкусни стават!

бабини фунийки с крем

Снимка: YouTube

От тази доза се получават около 40 бр.

Да ви е сладко!

СЪВЕТ: Ако нямате време да месите тесто, използвайте готово бутер тесто - просто разточете леко и нарежете на ленти. На двете снимки по-горе фунийките са с бутер тесто.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft