Лауриновата киселина (кокосовото масло 50% се състои именно от лауринова киселина) унищожава 93% от раковите клетки при тумор на дебелото черво само 48 часа след лечебния прием, гласят резултати от ново изследване.
Интересното е, че лауриновата киселина действа на раковите клетки, създавайки в тях силен оксидативен стрес, като в същото време силно намалява нивото на глутатион (раковите клетки се нуждаят от глутатион, за да се предпазят от оксидативния стрес). Без значение че отскоро знаем за противораковите свойства на кокосовото масло, то отдавна е известно с други свои лечебни ефекти.
Многообещаващи са резултатите от приема на кокосово масло при болест на Алцхаймер, а също за подобряване показателите на кръвното налягане и нивото на захар в кръвта.
Антираковият ефект на кокосовото масло не означава, че то е панацея против рака, а само показва, че природата ни е предоставила множество и различни пътища и натурални средства за предпазване и лечение на тази коварна болест.