Ако още не сте чували от някоя приятелка за този Козунак в тенджера , време е да ви обърнем внимание върху невероятната рецепта, с която се получават едни от най-пухкавите и вкусни козунаци! Ако сте готови да експериментирате, то даже няма да имате нужда от форма за печене! Даже тестото може да втаса в тенджерата, защото така няма опасност "да прелее".
А старите баби на село твърдят, че ако човек изрича молитва, докато меси козунак, накрая той е още по-сладък, вкусен и на конци.
Не знаем дали е така, но със сигурност няма по-вкусен от пухкавия козунак в тенджера :
Козунак в тенджера
Продукти:
• прясно мляко - 180 мл;
• захар - 130 г;
• ванилия - 1 бр.;
• яйца - 2 бр.;
• мая - 25 г;
• лимонова кора;
• брашно - 700 г;
• масло - 50 г разтопено;
• олио - 5 с.л.;
• жълтъци - 1 бр. за намазване;
• кафява захар - за поръсване;
• сушени череши - 10 бр.
Начин на приготвяне:
Млякото се затопля предварително.
В тестото се слага маслото, а олиото служи за измесване. Самото месене е трудоемко, защото отнема повече време, а и козуначеното тесто преминава през три етапа на втасване.
Когато втаса готовото тесто, се разделя на три равни части. Оформят се фитили, които след това се сплитат на плитка.
Пригответе си тенджера, чиито диаметър е приблизително около 20 см. Съдът се покрива с хартия за печене, така че козунакът да не залепва по повърхността му.
Прехвърлете готовия козунак в тенджерата и го оставете да втаса за още половин час.
Най-отгоре се маже с жълтък и олио и се поръсва обилно със захар. Може да се набодат и сушени череши за още повече вкус и аромати.
Фурната се загрява предварително на 170 градуса и след това слагаме тенджерата с козунака. Пече се, докато не се получи златиста коричка.
След 20 – тата минута е желателно да покриете козунака с фолио, така че да не загори. В долната част на фурната е добре да поставите канче с вода, което ще предпази обредния хляб от изгаряне.
Докато оформяте фитилите, може да поставите плънка по ваш избор. Ако заложите на портокалови корички, захаросани парченца цитруси, шоколад, стафиди или локум, няма да сгрешите. Тази добавка си хармонира отлично с козуначеното тесто и го прави още по-вкусно и апетитно. Опитайте този козунак в тенджера, получава се страхотно!