Всички домакини са луди по Козунака в тенджера! И как иначе - такова чудо не сте виждали!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Всички домакини са луди по Козунака в тенджера! И как иначе - такова чудо не сте виждали!
Всички домакини са луди по Козунака в тенджера! И как иначе - такова чудо не сте виждали!
10598
Източник: actualno.com
Всички домакини са луди по Козунака в тенджера! И как иначе - такова чудо не сте виждали!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако още не сте чували от някоя приятелка за този Козунак в тенджера , време е да ви обърнем внимание върху невероятната рецепта, с която се получават едни от най-пухкавите и вкусни козунаци! Ако сте готови да експериментирате, то даже няма да имате нужда от форма за печене! Даже тестото може да втаса в тенджерата, защото така няма опасност "да прелее". 

А старите баби на село твърдят, че ако човек изрича молитва, докато меси козунак, накрая той е още по-сладък, вкусен и на конци.

Не знаем дали е така, но със сигурност няма по-вкусен от пухкавия козунак в тенджера :

Козунак в тенджера

Продукти:

• прясно мляко - 180 мл;

• захар - 130 г;

• ванилия - 1 бр.;

• яйца - 2 бр.;

• мая - 25 г;

• лимонова кора;

• брашно - 700 г;

• масло - 50 г разтопено;

• олио - 5 с.л.;

• жълтъци - 1 бр. за намазване;

• кафява захар - за поръсване;

• сушени череши - 10 бр.

Начин на приготвяне:

Млякото се затопля предварително.

В него се натрошава маята, добавят се 2 с.л. брашно и се разбърква много добре, докато не се получи смес, наподобяваща каша. Оставя се настрани, докато маята се активира, а през това време се замесва меко тесто.

В тестото се слага маслото, а олиото служи за измесване. Самото месене е трудоемко, защото отнема повече време, а и козуначеното тесто преминава през три етапа на втасване.

Когато втаса готовото тесто, се разделя на три равни части. Оформят се фитили, които след това се сплитат на плитка.

Пригответе си тенджера, чиито диаметър е приблизително около 20 см. Съдът се покрива с хартия за печене, така че козунакът да не залепва по повърхността му.

Прехвърлете готовия козунак в тенджерата и го оставете да втаса за още половин час.

козуначено тесто в тенджера

Най-отгоре се маже с жълтък и олио и се поръсва обилно със захар. Може да се набодат и сушени череши за още повече вкус и аромати.

Фурната се загрява предварително на 170 градуса и след това слагаме тенджерата с козунака. Пече се, докато не се получи златиста коричка.

След 20 – тата минута е желателно да покриете козунака с фолио, така че да не загори. В долната част на фурната е добре да поставите канче с вода, което ще предпази обредния хляб от изгаряне.

изпечен в тенджера козунак

Докато оформяте фитилите, може да поставите плънка по ваш избор. Ако заложите на портокалови корички, захаросани парченца цитруси, шоколад, стафиди или локум, няма да сгрешите. Тази добавка си хармонира отлично с козуначеното тесто и го прави още по-вкусно и апетитно. Опитайте този козунак в тенджера, получава се страхотно!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft