Всеки поне веднъж в живота си трябва да опита истински грузински хачапури . Това е невероятна комбинация от нежно тесто с вискозно сирене и пълнеж от яйца.
Моята рецепта е различна от традиционната. Тестото е с извара и е по-ронливо и леко. Формата на качапури е същата, само че не добавям сурови яйца към пълнежа. Но сместа от сирене, извара и пресен копър прави печивото специално за лятото. Опитайте моята версия и ще се влюбите
Съставки
захар 1 супена лъжица
яйце 2 бр.
Масло 180 g
Пшенично брашно 350 g
Извара 320 g
кашкавал 230 g
Сметана 4 супени лъжици
копър 1 връзка
подготовка
Омесете 250 г извара, добавете към нея омекотено масло, 1 яйце и брашно. Омесете еластично тесто.
Настържете кашкавала на едро ренде или натрошете с нож. Добавете извара, яйцето и ситно нарязания копър. Смесете добре.
Разделете тестото на 4 равни части. Разточете всяко в кръгъл слой с диаметър около 28 см.
Навийте двете противоположни страни на руло, като не достигате до центъра. Защипете другите две страни, така че да направите лодка.
Сложете хартия за печене и прехвърлете лодките върху нея. Напълнете тестените изделия с пълнежа и печете 25-30 минути на 200 градуса
Не чакайте питките да изстинат, а нападайте смело. Те, както класическите, трябва да се ядат горещи, докато кашкавала се стича