Опасни храни на пазара, фалшива майонеза заплашва здравето
Използването на консерванти и добавки от страна на производителите на хранителни продукти, трябва да бъде забранено със закон и да се предвижда затвор за нарушения, гласят мнения на потребители, поради опасните храни на пазара. Зачестилите случаи на рак, както и все по-опасните консерванти, които се откриват в храната, застрашават живота и здравето даже на най-малките.
На опаковката на продуктите пише, че съдържат яйца, оцетна или лимонена киселина, мазнина и други добавки, но се оказва, че в действителност описаните продукти ги няма.
Асоциация „Активни потребители“ изнесе стряскащи данни за съдържанието на майонезата. Оказа се, че яйца, олио и лимонена киселина в нея няма, но за сметка на това бихте могли да откриете в изобилие гума, консерванти, както и някои добавки, които изобщо не са полезни за здравето на хората. А в някои страни са обявени за отрови и консумацията им се смята за животозастрашаваща.
Богомил Николов от „Активни потребители“ допълни, че в продуктите масово се използват емулгатори като гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), за да могат да се смесят олиото и водата. „Явно тези съставки са по-евтини за потребителите, отколкото да сложат повече мазнина“, казва още той. Само за справка, в Русия се говори за забраняването на добавка Е412, тъй като в нея са открити токсични вещества като диоксин и пентахлофенол, които застрашават здравето и причиняват аномалии в организма.
FDA пък го забрани, тъй като вреди на стомаха и червата. В същото време Е415 се използва най-масово в петролната индустрия, а работници, които го произвеждат често страдат от респираторни заболявания заради него. И отново само за справка FDA — (Агенцията по храните на САЩ) отново е забранила използването на тази добавка в детските храни, тъй като веществото е потенциално опасно за бебета и може да предизвика некротизиращ ентероколит.
В някои щати използването й пък е напълно забранено, тъй като се смята за опасна за здравето и на обикновените хора.
А ако вие желаете да си направите майонеза в домашни условия, класическата рецепта е яйца, олио и малко лимонтузо или лимонов сок. Друг вариант е да смесите прясно мляко с олио или зехтин и лимонена киселина и да бъркате с миксер, пасатор или блендер, докато се получи хомогенна смес. Добавяте сол по желание и лимонена киселина на вкус и получавате перфектна майонеза. При това доста по-здравословна от предлаганата на пазара.