Най-после открих начин да приготвя хека така, както го харесвам – сочен отвътре, хрупкав отвън и не пържен. Ето какво ви трябва за тази лесна рецепта за Печен хек на фурна с хрупкава коричка :
Печен хек на фурна с хрупкава коричка
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 1 кг замразен хек
- 120 мл олио
- 1,5 ч. л.
ПРОЦЕДУРА:
Размразете рибата, измийте я, след което я подсушете с хартиени кърпи. Разрежете всяка риба на две и я почистете от вътрешностите и перките. В дълбока купа смесете брашното, солта, черния пипер, Вегетата, червения пипер и подправката за сувлаки.
На дъното на тава се налива около 100 мл олио (да покрие дъното). Потопете всяко парче риба в смес от брашно и подправки, след което подредете в тавата, намазана с олио. Всяко парче риба не трябва да се застъпва, а да се подреждат едно до друго.
Напръскайте рибите с малко олио (около 20 мл). Печете рибата в загрята на 200°C фурна за 20 минути. Извадете тавата от фурната, обърнете рибата от другата страна и запечете още 20 минути, за да хване хубава коричка.
Изпечената риба извадете върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Поднесете вкусната рибка с картофена салата, а с останалото можете да направите следните рибни кюфтета :
Рибни кюфтета
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 3 филета хек или друга риба
- 500 г картофи
- 2-3 супени лъжици зехтин
- няколко скилидки чесън по желание
- около шепа пресен магданоз
- черен пипер на вкус
ПРОЦЕДУРА:
Рибата е предварително подготвена, така че сега трябва само да я почистите от костите и да я нарежете на по-малки парчета. Картофът се измива със студена вода, обелва се и се нарязва на кубчета, посолява се и се слага да се вари.
Залива се с малко вода и още вода се добавя при необходимост по време на варенето, но тъй като се нарязва на кубчета, ще се свари сравнително бързо, докато има още вода в тенджерата. През това време, ако хекът не е сготвен, го запържете в тиган, настрана.
Прецедете сварения картоф, след което добавете зехтин и по желание ситно нарязан чесън и магданоз. Обичам чесън и магданоз, затова слагам много в това, както и в други ястия. След това всичко се разбърква добре, за да се получи пюреобразна смес.
Добавете нарязаните обезкостени парчета риба към картофеното пюре, добавете сол, черен пипер и ако искате добавете още малко подправки на вкус, а ако искате добавете още малко чесън и магданоз като мен. Много харесвам вкуса им, особено в комбинация с риба – фантастичен вкус!
Всичко се разбърква с лъжица, докато се изравнят всички съставки и се поемат вкусовете. Сместа е гъста, но все пак малко лепкава, затова трябва да си намокрите ръцете докато правите кюфтетата.
Загребвайте от сместа, оформете топчета, след което ги сплескайте малко и ги подредете в чиния или фолио. След това се овалват в брашно, смесено с галета, а ако не постите, се панират по обичайния начин: брашно, яйца, галета (трохи).
Запържете ги в умерено загрято олио, по няколко минути от страна, колкото да покафенят, защото всичко в сместа е вече сварено. Може да наредите кюфтенцата и в тава застлана с хартия и леко намаслена и да ги намажете с малко олио с кухненска четка, след което да ги изпечете - така е по-здравословно.
Пекат се във фурната на 200 градуса също за кратко, за да покафенеят малко.