Най-добре и най-здравословно е да приготвяте прясно пиле, но ако ежедневните задължения не позволяват, трябва поне правилно да замразявате и размразявате месото.
Пилето много бързо замръзва, но се нуждае от дълго време, за да се размрази.
В случай, че бързате, никога не размразявайте във вряща вода, а използвайте микровълнова.
Ако имате малко повече време, замразено месо е най-добре да размразявате в обикновен хладилник. При това трябва да имате предвид, че месото трябва да престои в него поне 24 часа.
Трети начин за размразяване е в студена вода, като водата трябва да се сменя на 30ти минути.
Размразяването на стайна температура или в топла вода е строго забранено, защото месото губи качествата си. По този начин рискувате да се заразите с вредни бактерии, които се развиват при по-високи температури, особено през лятото.
Също така, когато замразявате месото, водете сметка да замразявате малки количества и порции, защото веднъж размръзеното месо, не бива отново да поставяте във фризера.