Всяка втора жена го познава - проклятието, наречено запек! Битката не е лесна, но възможна. Ето как:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Всяка втора жена го познава - проклятието, наречено запек! Битката не е лесна, но възможна. Ето как:
28789
Снимков материал: pixabay.com
Всяка втора жена го познава - проклятието, наречено запек! Битката не е лесна, но възможна. Ето как:

Хранене при запек

Запекът обикновено се дължи на неправилно хранене: например при консумиране предимно на обработени храни като чипс, бисквити и бързи закуски, за сметка на богатите на целулоза зърнени храни, плодове и зеленчуци. Други причини могат да бъдат: промяна на навиците, заседнал начин на живот, прием на малко течности, хемороиди, депресия, медикаменти, продължителна употреба на драстични лаксативни средства.

Най-полезният и евтин начин да се излекувате от нередовен стомах е да промените начина си на живот. Това, изискващо упоритост и воля начинание, е инвестиция, която би довела до край на мъчителното седене в тоалетната. Храната би трябвало да бъде разнообразна и щедра на витамини и минерали, богата на целулоза и фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб. Предлагаме списък с желаните и нежеланите храни при запек:

Млечни продукти:

Желани: кисело мляко, извара, сирене.

Нежелани: прясно мляко, топено сирене, пушено сирене, мляко на прах.

Месо и месни произведения:

Желани: крехко телешко и говеждо, нетлъсто свинско, нетлъсти и пресни сладководни риби –  варени или печени.

Нежелани: консерви, колбаси, пастет, желирани меса, тлъсти риби, мариновани риби и рибни консерви.

Зеленчуци:

Желани: всички видове зеленчуци, сурови или, ако са термично обработени – варени.

Нежелани: пържени картофи, мариновани и консервирани зеленчуци.

Плодове:

Желани: почти всички плодове. Препоръчително е да се взимат сутрин на гладно и тези, които е възможно, да се приемат с кората. Най-подходящи са сините сливи и смокините. Те са естествени слабителни средства.

Нежелани: боровинки, лимони, банани, които се смятат за запичащи плодове.

Хляб и хлебни изделия:

Желани: типов, ръжен, ръжено-пшеничен.

Нежелани: бял хляб, макарони, нишесте, ориз, сухари, тестени и пържени закуски.

Захар и захарни изделия:

Желани: мед, меласа, домашен мармалад, локум.

Нежелани: шоколадови изделия, маслени торти и пасти, сиропирани сладкиши, сладолед.

 

Препоръчително е и приемането на повече течности, най-вече вода – минимум 1.5 – 2 л. на ден.  Добре е да се храните в точно определено време, като започвате храненето с чаша вода (топла или на стайна температура).  

 

Предпочитайте лаксативи, които увеличават и омекотяват изпражненията без да дразнят чревната лигавица. Такива са фибрите и особено обвивки от семената на Псилиум. Тази билка е позната от хиляди години в Аюрведическата медицина като най-безвредното и меко слабително. Лаксал (Laxal) събира в нежните си целулозни капсули фино обработени обвивки от семената на органичен Псилиум. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Можете да намерите в аптеките и без рецепта. Повече информация можете да намерите на https://botanic.cc/hrani-bogati-na-fibri/

  Бояна Николова, консултант на Ботаник 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft